Stem NEJ-kampagne på skinner

Det landsdækkende tillidsmandsmøde i Fredericia den 17.marts besluttede at sætte fuld damp på NEJ-kampagnen til de foreliggende overenskomstresultater. Omkring halvdelen af de 650.000 arbejdere, der er omfattet af de nye overenskomster var repræsenteret

En fyldt sal i Fredericia Kongrescenter besluttede i total enstemmighed efter en kort debat at iværksætte en effektiv Stem NEJ-kampagne. Utilfredsheden med de foreliggende resultater var voldsom. De rejste krav er slet ikke imødekommet, så det var ikke svært at finde fælles fodslag.

Fasthold kravene:

* En mindsteløn på 110 kr. i timen
* Forhøjelse af lærlingelønningerne med 12 kr.
* Forhøjelse af ferieprocenten.
* Kortere arbejdstid til skifteholdene.

– var det klare og utvetydige budskab fra de fremmødte. Der herskede ikke tvivl om, at resultaterne ikke indeholder de solidariske elementer, som kravene udtrykker.
Stemningen var god og optimismen for et NEJ-flertal var til stede.

Til mødet forelå forskellige udkast til plakater og løbesedler, som alle blev vedtaget. Adskillige arbejdspladser og fagforeninger gav tilsagn om økonomisk støtte til trykning af materialet.

Ligeså udtalt enigheden var til at slås for de rejste krav, ligeså stor var harmen over forhandlerne. Ikke nok med at kravene ikke tilnærmelsesvist var opfyldt; men de har også givet indrømmelser på flere vigtige områder til arbejdsgiverne, hvoraf indskrænkningen af strejkeretten og mulighed for lokalt at hæve arbejdstiden blev trukket frem som de væsentligste.

På den baggrund udspandt der sig en central diskussion, hvor specielt forhandlerne i CO-Industri fik kritik for sin sologang med en overenskomst, der på forhånd fra Dansk Arbejdsgiverforenings side var besluttet at skulle danne grundlag for alle andre.

Denne kritik benyttede Harald Børsting, LO, til at sole sig i, idet han tillagde den at være en opbakning til LO’s top. Det bragte mange på talerstolen:
– Hvis LO har skiftet linie og er begyndt at lytte til medlemmerne, så burde de opfordre til at stemme NEJ, var det klare budskab, der fejede illusionerne til LO væk.

Mødet blev enigt om, at det er vigtigt at centralisere forhandlingerne, så man dels undgik sololøb og dels udnytter den samlede styrke. Det kan gøres ved at de respektive forhandlingsudvalg fra start binder hinanden op på solidariske krav på tværs af forbund. Det har LO også en forpligtelse til.

Initiativtagerne “OK 2004” oplyste, at der var 340 tilmeldte, hvilket var 50 pct. flere end det første møde, som repræsenterede omkring 220.000 arbejdere, der er omfattet af de nye forlig, der dækker 650.000 ansatte. Løst anslået betyder det, at omkring halvdelen af disse var repræsenteret på konferencen.

Se også
Klar til Nej-kampagne
Udtalelsen fra Fredericiamødet

Netavisen 19. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater