EU løser ikke Tyrkiets problemer

Hverken befolkningen eller landet vil få det godt af at blive en del af en udemokratisk EU-supermagt, udtaler Affra I. Khallash fra Folkebevægelsen mod EU

Tyrkiets mulighed for fremtidigt medlemskab af EU vækker debat mange steder i EU. I Danmark virker det til, at meningerne er delte internt i flere af de partier, som opstiller til EU-parlamentet. Men i Folkebevægelsen mod EU er holdningen klar:
– Det er helt klart Tyrkiets eget valg, om de vil søge medlemskab. Men Folkebevægelsen mod EU kan ikke anbefale et medlemskab, udtaler Affra I. Khallash, der er kandidat for Folkebevægelsen mod EU ved valget til EU-parlamentet.

Affra I. Khallash
Se mere her

– Tyrkiet er med rette blevet kritiseret for at have problemer med demokratiet, folkets yringsfrihed og respekten for menneskerettigheder. Det kurdiske mindretal nægtes elementære rettigheder og et parlamentsmedlem er blevet ekskluderet fra parlament, blot fordi hun som kvindelig muslim bar tørklæde. Og landet har desuden en høj grad af fattigdom, siger Affra I. Khallash og fortsætter:

– Men EU er ikke løsningen på landets problemer. Tværtimod har EU og mange af de nuværende EU-lande selv betydelige problemer med demokratiet og sågar menneskerettigheder. Selve systemet har et meget ringe demokratisk rodfæste i befolkningerne. Det diskriminerer EU-kritiske politiske kræfter. Det har en ladeport åben for storkoncerners manipulerende lobbyister. Det er befængt med svindel og skandaler. Og det koncentrerer den reelle magt på meget få hænder. Det er ikke et godt eksempel at følge.

Affra I. Khallash henviser bl.a. til erfaringerne fra sidste års folkeafstemninger i de nye medlemslande, hvor massiv økonomisk ulighed svindel, politiovergreb og voldelige overfald prægede beslutningsprocessen mange steder.

– De har mange steder gennemført voldsomme økonomiske besparelser og afgivet afgørende suverænitet for at blive godkendt. Og hvad har de nye lande fået? Et tredierangsmedlemskab, hvor rettigheder og økonomiske fordele slet ikke er på højde med de nuværende EU-lande. Der er ikke noget at sige til, at lande som f.eks. Polen slår i bordet ved forhandlingsbordene i EU. Det er ikke noget godt tilbud til Tyrkiet, siger Affra I. Khallash.

Netavisen 11. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater