OK 2004: Kunstpause i forhandlingerne

For et par uger siden blev overenskomstforhandlingerne mellem Dansk Industri (DI) og CO-Industri afbrudt efter blot tre timer. Det er fra flere forbunds og pressens side blevet omtalt som et sammenbrud med formålet at dramatisere situationen. Der er snarere tale om en kunstpause.

SiD, som beklæder næstformandsposten i CO-Industri, der forhandler for 220.000 ansatte i industrien, fastslår, at der ikke er grund til panik: Hvis reglerne i forligsmandsloven udnyttes fuldt ud, kan der forhandles endnu et par måneder, før det bliver rigtigt kritisk. SiD betragter afbruddet som en logisk kunstpause.

Forårets overenskomstfornyelse omfatter i alt 650.000 arbejdere, hvis overenskomst udløber pr. 1. marts, men forligsmanden har retten til at udskyde en eventuel konflikt med to gange to uger. Det såkaldte sammenbrud skyldes sandsynligvis, at DI ønsker at bringe sammenkædningsreglerne i spil, da de frygter, at industriens ansatte vil stemme et resultat ned.

DI har samtidigt bundet andre arbejdsgiverorganisationer op på, at de ikke må indgå et resultat, inden industrien har opnået deres. Hvis ikke det nås inden den 10. februar, overtager forligsmanden forhandlingerne.

DI er fremkommet med en række krav, som CO-Industri indtil videre ikke vil acceptere:
– Arbejdstiden skal kunne aftales individuelt uden om tillidsmanden.
– Afskaffelse af en række genetillæg for aften- og natarbejde.
– Skærpede straffe til forbund og fagforeninger, hvis medlemmer strejker.

CO-Industri har valgt tre hovedkrav ud: fuld løn under barsel og sygdom, højere pensionsbidrag og et ekstra lønløft til lærlinge.

Fra arbejdspladsernes side er overenskomstperiodens længde, forhøjelse af mindstelønnen til 110 kr. i timen og en forhøjelse på 12 kr. i timen til lærlinge centrale krav.

Se også:
OK 2004: Opbakning til forhandlerne?

Netavisen 27. januar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater