Ledige HK’ere frataget deres stemmeret

HK frygter, at ledige kan skabe konflikt på arbejdsmarkedet, og derfor fratager de dem stemmeretten ved urafstemningen om OK 2004.

I forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger 2004 har HK’s hovedbestyrelse behandlet spørgsmålet om, hvorvidt ledige medlemmer har ret til at deltage i urafstemningen. Resultatet blev en afstemning i hovedbestyrelsen, og med stemmerne 24 mod 11 blev det vedtaget, at ledige medlemmer ikke kan deltage i en urafstemning, da de ikke er omfattet af en overenskomst.

Indstillingen er fremsat af sektorformand for HK/Handel, Jørgen Hoppe, som udtaler:
– Vi mener, at de, som slås for resultatet ude på arbejdspladsen og i givet fald også må betale for en evt. konflikt, også bør være dem, der bestemmer.
Imod indstillingen havde han bl.a. sektorformand for HK/Privat, Karin Retvig samt forbundsformand John Dahl, HK/Danmark.

Karin Retvig havde efterfølgende denne kommentar:
– Jeg er frygtelig ked af, at de ledige ikke må stemme, da det er urimeligt, at man ikke må give udtryk for sin holdning, fordi man er så uheldig at være ledig i en periode.
John Dahl, som også var imod, udtaler:
– Der er tale om en demokratisk beslutning, som flertallet har truffet, og derfor forsvarer jeg den.

Baggrunden for beslutningen er, at Jørgen Hoppe mener, at da HK/Handel har 15 forskellige landsdækkende overenskomster, er det så godt som umuligt at finde ud af, hvilken overenskomst de ledige hører til, og at de lediges stemmer kan være med til at udløse et nej til overenskomsten, fordi de ikke har så meget på spil i en konfliktsituation.

Beslutningen har afstedkommet en dyb intern splittelse i HK’s hovedbestyrelse, og ifølge udtalelser på HK’s hjemmeside tyder det på, at også langt hovedparten af medlemmerne er stærkt utilfredse. Rigtig mange af indlæggene er skrevet af folk, der er i arbejde:

“Bare fordi man uheldigvis er arbejdsløs på et tidspunkt, hvor der er afstemning om overenskomst, så kan man ikke stemme!!! Jamen føj! Alle fordommene om fagforeningspampere og det, der er værre, trænger sig på. Skam dig, Jørgen Hoppe!”

“Jeg kan kun have foragt og afsky tilovers for de folk i hovedbestyrelsen, der nu vil fratage arbejdsløse og de medlemmer, der arbejder på arbejdspladser uden overenskomst, stemmeretten ved en urafstemning om overenskomsten. Jeg har været medlem af forskellige fagforeninger i godt 30 år, og denne beslutning om at opdele medlemmerne i 1. og 2. klasse er den største svinestreg i fagbevægelsens historie. Hvordan man vil tiltrække nye medlemmer med den politik, skal man nok hedde Jørgen Hoppe for at forstå. Jeg melder mig ud af HK og finder en rigtig fagforening, og opfordrer alle til at gøre det samme, selvom den fatale beslutning omgøres. Man ved jo ikke, hvad den siddende hovedbestyrelse, der er totalt uden jordforbindelse, kan finde på næste gang.”

“Jeg synes, at det er for galt, at ledige ikke har stemmeret.
Man opfattes vel som værende på vej fra en arbejdsgiver til en anden?”

“Jeg arbejder 20 timer og får supplerende dagpenge.
Må jeg sætte ‘et halvt kryds’??”

Også SiD giver sit besyv med. Poul Erik Skov Christensen udtrykker i udsædvanligt skarpe vendinger, at dette er en beslutning, som kan skade hele fagbevægelsen, og som derfor rækker langt ud over HK’s egne rækker:
– Jeg kan ikke klart nok tage afstand fra det tankesæt, der ligger bag. Det er ganske enkelt usolidarisk og møghamrende forkert. Der er her tale om at dele medlemmerne op i A- og B-medlemmer, og det er jo skrubforkert, da de ledige jo ikke har mistet deres job med vilje. HK tager simpelthen medlemmernes grundlæggende faglige rettigheder fra dem. Det virker, som om Jørgen Hoppe er blevet bange for sin egen skygge midt under overenskomstforhandlingerne, og det kan da kun glæde arbejdsgiverne.

SiD er bakket op af Dansk Metals formand Thorkild E. Jensen, som siger:
– Selvfølgelig skal de ledige stemme om overenskomsten. De ledige er på vej til et nyt job, de holder bare en midlertidig pause fra arbejdsmarkedet, og de skal selvfølgelig have indflydelse på de løn og arbejdsvilkår, de kommer til at arbejde på, når de igen kommer i arbejde.

KAD’s formand Lillian Knudsen finder det oprørende og fuldstændigt vanvittigt. Samtidig mener hun, at HK’s beslutning strider imod de retningslinjer, der findes for urafstemninger, hvis de decentrale forhandlinger går i hårdknude, og hele eller dele af overenskomsten kommer til at bygge på et mæglingsforslag stillet af forligsmanden.
– Der står i vejledningen vedrørende urafstemninger om mæglingsforslag, at de stemmeberettigede medlemmer er alle medlemmer, der vil kunne blive omfattet af overenskomsten. Det tilgodeser altså også de ledige, siger Lillian Knudsen.

HK besluttede for nyligt tillige at tilbyde de højestlønnede medlemmer tillægsforsikringer til den solidariske dagpengeordning.

Spacey

Der er i artiklen refereret og citeret fra www.hk.dk, www.sid.dk, www.kad.dk samt www.danskmetal.dk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater