OK -04: Mindstelønnen er et centralt krav

Blandt flere vigtige overenskomstkrav optræder rejsningen af mindstelønnen som et centralt krav. Det er i allerhøjeste grad på tide, at der sættes fokus på dette, idet forhandlingerne allerede er i fuld gang.

Det handler om overenskomstfornyelsen for omkring en halv million arbejdere, hvoraf omkring 220.000 arbejder i industrien og repræsenteres af CO-Industri. Derudover kommer blandt slagteriarbejdere, hotel- og restaurationspersonale, handels- og servicepersonale med mange flere.

Der er grund til og behov for en fornyelse med drastiske forbedringer, da det er en fire år gammel overenskomst, der skal under lup. Netop periodens længde er et af de vigtige krav, da den er alt for lang. Adskillige arbejdspladser har da også krævet 1-årige overenskomster, hvilket står over for arbejdsgivernes krav om fortsættelsen af de 4-årige.

Arbejdstidens længde og lønforhold – ikke mindst for lærlinge – er andre vigtige og centrale forhold at få forbedret væsentligt. Mobiliseringen omkring kravene er vigtig og haster, da køreplanerne for forhandlingerne for længst er fastlagt, og indholdet i forhandlingerne allerede er langt fremme, i hvert fald inden for det toneangivende industriområde. Der er blot ikke lækket på indholdet, som i store træk allerede kan være på plads.

Hvad der står klart er, at mindstelønnen bør have et kraftigt skub opad. I dag er mindstelønnen på 14.000 kr. om måneden, svarende til 87 kr. i timen, hvilket ret præcist svarer til den højeste dagpengesats. Hvis ikke mindstelønnen forbedres væsentligt, vil arbejdsgiverne ligesom nedskæringspolitikerne hævde, at det ikke kan betale sig at arbejde, hvorfor dagpengesatserne skal reduceres. Desuden vil en hævelse af mindstelønssatserne også trække mange andre op i løn.

Ifølge en undersøgelse foranstaltet af LO’s Ugebrevet A4 mener 8 ud af 10 på arbejdere, at mindstelønnen er alt for lav. Fire ud af ti mener, at den bør ligge på mellem 18 og 20.000 kr. om måneden.

Som tidligere beskrevet i Kommunistisk Politik ser det ud til, at de faglige forhandlere ikke har til hensigt at tage kravet alvorligt. Inden for normallønsområdet, hvor mindstelønssatsen har stor betydning, afværger forhandlerne kravet med begrundelsen, at det er CO-industri, der er toneangivende for overenskomsternes nedre grænser. Omvendt hævder CO-Industri, der har minimallønsoverenskomster, at mindstelønnen ikke spiller nogen rolle for deres medlemmer, hvorfor de ikke betragter dette område som et centralt krav.

Topforhandlerne tørrer således ansvaret af på hinanden, mens arbejderne og de arbejdsløse står for skud.
I denne situation er der ikke brug for en gold og indholdsløs parole som “Fuld opbakning til forhandlerne”. Den burde i stedet hedde “Hold fast på arbejdspladsernes krav”.

Se også

OK 2004 Kommunistisk Politik 2, 2004

OK -04: Arbejdspladserne kræver højere løn på kortere tid Netavisen 13.01.03

OK -04: Forhandlinger uden brydninger Netavisen 13.01.04

Kassedamer lades fortsat i stikken Kommunistisk Politik 1, 2004

Netavisen 16. januar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater