OK -04: Arbejdspladserne kræver højere løn på kortere tid

Fireårige overenskomstperioder har fået det røde kort. Byggeri- og transportarbejderne samt de ansatte i handel og service er blandt mange andre enige om, at en fireårig overenskomstperiode er alt for lang tid. Det er der for så vidt ikke noget nyt i. Det mente de samme grupper for fire år siden, da deres topforhandlere indgik så lang en overenskomst.

Siden er Nyrup-regeringen erstattet med en åbent borgerlig, hvorfor den politiske dagsorden i forhold til overenskomstforhandlingerne også er ændret. VK-regeringen har da også sandt for dyden grebet ind over for arbejderne og deres løn-, arbejds- og levevilkår i sin godt to-årige levetid, til tider med socialdemokratiske stemmer.

Derfor har en række topforhandlere nu fundet det opportunt at kræve periodens længde reduceret til maksimalt to år. De eneste, som skiller sig ud fra et ellers rimeligt felt af forbundsledere, er forhandlerne for industriens område, der kan læne sig op af minimallønssystemet, der pr. automatik giver dem ret til årlige lønforhandlinger:

– Vi går ikke efter noget som helst længere end to år. Det har ikke været en succes med den fireårige overenskomst. Se, hvordan den borgerlige regering har grebet ind flere gange. Vi har behov for at rydde op efter sådanne indgreb, siger Jørgen Hoppe, formand for HK/Handel.

– Det kan være, så lang en periode fungerer for minimallønsområdet, men det duer ikke for vores, udtaler Orla Petersen, formand for SiD’s Transport- og Servicegruppe. Derved følger de allerede tidligere udmeldinger fra byggeriarbejdernes forhandlere.

CO-Industris formand og næstformand, der kommer henholdsvis fra Dansk Metal og SiD, udmærker sig ved at være positive over for tanken om en fireårig overenskomst. Næstformand Børge Frederiksen udtaler meget bramfrit til Fagbladet:

– Vi plejer at sige, at overenskomstperiodens længde afhænger af overenskomstens udseende, udtaler han trods det faktum, at det var første gang i Danmarkshistorien, at man i 2000 tegnede en sådan overenskomst, og at det aldrig tidligere har været på tale.

Såfremt industriens parter skulle nå frem til en fireårig overenskomst, vil de øvrige arbejdsgivere lægge ekstra pres på for at opnå en tilsvarende længde. Så vil fremtiden vise, hvorvidt de andre topforhandlere har hår på brystet.

Se også

OK 2004 Kommunistisk Politik 2, 2004

OK -04: Mindstelønnen er et centralt krav Netavisen 16.01.04

OK -04: Forhandlinger uden brydninger Netavisen 13.01.04

Kassedamer lades fortsat i stikken Kommunistisk Politik 1, 2004

Netavisen 13. januar 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater