Sundhed som fryns

KAD er gået i rette med store dele af fagbevægelsen på spørgsmålet om begejstringen over virksomhedsbetalte forsikringsordninger, der giver de ansatte ret til at springe køen over på sygehusene.

Firmaer som Lego og Novo har allerede for et år siden etableret sådanne ordninger. Deres interesse er åbenlys, idet de naturligvis vil have arbejdskraften – som måske er skadet som følge af arbejdsmiljøet – hurtigt tilbage til maskinen. Det er VK-regeringens beslutning om at gøre de arbejdsgiverbetalte ordninger skattefrie, der har fremmet virksomhedernes interesse. De fleste fagforbund har også udtrykt stor sympati for ordningen. KAD mener til gengæld, at de ansattes interesser er langt mindre. Derfor udsendte forbundet i efteråret et debatoplæg Sundhed som fryns, som opfordrer lokale klubber og ansatte til at tænke sig grundigt om, inden de hopper med på vognen.

KAD’s begrundelser bygger blandt andet på, at mange private forsikringsordninger allerede indeholder de samme rettigheder, ligesom ventelisterne til operation på offentlige sygehuse er aftaget. KAD finder, at medlemmerne skal have et reelt grundlag at tage stilling til, hvorfor der er brug for noget materiale, der kan modstilles til forsikringsselskabernes ensidige reklamer og oplysninger.

KAD fremhæver to vigtige principielle forhold, der gør at medlemmerne skal tænke sig om mere end én gang:
– Ordningerne kan let betyde, at befolkningen deles op i et A- og et B-Hold i forhold til retten til behandling, alt efter om man har arbejde eller ikke, siger forbundssekretær Ulla Sørensen.
– Desuden ved vi, at langt de fleste lidelser, vores medlemmer får, skyldes dårligt arbejdsmiljø. Derfor ville de penge, som virksomhederne bruger på forsikringsordninger være brugt bedre på den forebyggende indsats.

Forbundssekretærens argumenter er til at tage og føle på, men KAD ønsker ikke at gå så som at anbefale deres medlemmer at takke nej til ordningerne. Ulla Sørensen peger på, at Ugebrevet A4 har afdækket, at 63 pct. ønsker en virksomhedstegnet forsikring:
– Og vi vil jo nødig stille os i modsætning til medlemmerne, udtaler hun.

Netavisen 7. januar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater