Behovet for skolepraktik er stigende

For fire uger siden forsamledes tusinder af uddannelsessøgende i landets større byer for at protestere mod regeringens finanslov, der skærer i deres forhold. Demonstrationerne var blot et foreløbigt punktum for de mange aktiviteter gennem efteråret, hvor specielt eleverne (SKP’ere, skolepraktikelever, der ikke har opnået en læreplads ved en arbejdsgiver) på de tekniske skoler spillede en central rolle.

Regeringen fastholdt og opnåede et flertal for finansloven, der skærer antallet af SKP-pladser ned til 1.200 fra næste år.
Beslutningen og politikken står i skærende kontrast til den faktuelle virkelighed, der understøttes af de seneste tal, der i den grad afdækker, at behovet for flere SKP-pladser er stigende, idet arbejdsgiverne i stadigt større omfang ikke opretter lærepladser.

Således faldt antallet af lærepladser sidste år med 5,2 pct. til 21.334 praktikpladser. Omvendt er antallet af unge, der forgæves søger en læreplads, vokset med 7½ pct. til 10.419. Med andre ord har en tredjedel ikke opnået en regulær læreplads.

Af de 10.419 vil regeringen fra næste år kun tillade 1.200 at fortsætte på den nuværende SKP-ordning. De resterende kan se frem til at have spildt et år på EFG.

SiD bebrejder regeringen, at de ikke i den situation har sikret sig, at arbejdsgiverne tvinges at åbne for flere regulære lærepladser. Uddannelseskonsulent i SiD, Poul Christensen, har svært ved at se, hvilke punkter i regeringens forlig der kan få arbejdsgiverne til at ændre kurs:

– Hvad vil regeringen gøre med alle de unge, der nu afskæres fra at gennemføre en erhvervsuddannelse? Skal de bare smides ud? De nye tal understreger hvor voldsomt – og stigende – problemet er, og det er helt paradoksalt at skære på skolepraktikken, når stort set samtlige erhverv samtidigt melder ud, at vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden, spørger Poul Christensen med rette.

Netavisen 6. januar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater