Danske virksomheder i kø for at være med i ‘Irak-eventyret’

Aktion ‘Værnemager’

Danske virksomheder stå i kø for at få del i kontrakterne. Olieeventyret i Irak er blevet til et ‘genopbygningseventyr’ – med millionkontrakter i stor stil. Selv krummerne, når de amwerikanske firmaer har taget deres, er særdeles attraktive.

Der var nok 350 direktører, salgschefer, exportkonsulenter og lignende tilstede i Industriens Hus, fra rundt regnet 200 forskellige firmaer i Danmark, da Danmarks Eksportråd og Dansk Industri havde indkaldt interesserede til konference i København i denne uge (2. juni).

Overskriften for konferencen var Genopbygningen af Irak, med bl.a. Per Stig Møller på programmet som foredragsholder. Udenrigministeren betegnede situationen i Irak efter den lydige danske deltagelse i krigen og besættelsen som ‘en enestående platform for danske virksomheder’.

Sammen med USA’s ambassadør Stuart A. Bernstein, og Birger Riis-Jørgensen, der er chef for Danmarks Eksportråd, og flere andre, skulle de orientere de nysgerrige firmachefer om mulighederne for at skabe profit på det sønderbombede Irak.

Der har på forhånd været rygter om at parterne i krigskoalitionen har fortrinsret til kontrakterne i Irak, så interessen var stor i dansk erhvervsliv. Rygtet blev nedtonet af ambassadøren, der dog ikke afviser en stor velvilje for at få de danske firmaer forrest i rækken til at dele rovet.

Der er stort set ingen grænser for hvilke opgaver erhvervslivet er parate til at give sig ik ast med. De deltagende firmaer har muligheder indenfor alle brancher, dog var byggebranchen nok en anelse overrepræsenterede til konferencen. Det forhindrer dog ikke et firma som Arla Foods i at sende fire repræsentanter for at vurdere om de kan få noget ud af at eksportere feta til Irak.

Crisplant i Århus, der laver bagageanlæg, har lige skåret ned på antallet af ansatte, og har nok interesse i at få flere kontrakter i hus. Om det lykkedes vides ikke i skrivende stund.

Per Aarsleff A/S er som et af de større entreprenørselskaber i Danmark, nok eksperter i mange ting, som de skriver på hjemmesiden:
“For det første er vi anlægsentreprenører i bred forstand. Det vil sige, at vi f.eks. bygger veje, jordanlæg, havne, jernbaner, tunneler, energiforsyningsledninger og kommunikationsledninger.” Det burde da nok kvalificere dem til lidt værnemageri, med en kontrakt i det besatte Irak, så omsætningen på 2,5 milliarder kan øges til glæde for aktionærerne.

Hydrema kan bidrage med minerydningsmateriel, de skriver ikke om de også kan fjerne bomber der ikke er sprængt. Grundfoss, MT Højgaard, Aalborg Industries, Haldor Topsøe, Tulip Food Company, osv. var alle en del at det gode selskab på konferencen, selv Nilfisk støvede rundt for at se om de kunne få lidt krummer.

Se også
Aktion Værnemager
KP12, 2003
Dansk våbenindustri tjener på USA’s terrorkrig
KP12, 2003

Kommunistisk Politik 12, 2003
Netavisen 7. juni 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne