5 minutter om imperialismen

Af Lasse Nørbo

Tale ved Rød 1. maj i Munkemose, Odense

Hej kammerater!
Jeg hedder Lasse Nørbo, jeg er 18 år og er medlem af Dansk Kommunistisk Ungdomsforbund. Jeg går i 2.g på katedralskolen, som sproglig student.
I de næste 5 til 7 minutter vil jeg gerne fortælle jer lidt om imperialismen som kapitalismens højeste og sidste stadie.

Mange steder i verden er der i disse øjeblikke krige, lige fra væbnede gadekampe til bombninger af større områder. Jeg kan næve Palæstina, hvor Israel og USA til stadighed slagter det palæstinensiske folk, og nægter dem Medicin, et sted at bo og frem for alt deres frihed.
I Afghanistan er der stadig krig, trods USA´s løfter om en ny og bedre verden for det hårdt prøvede folk i Afghanistan, der stadig lever en kummerlig tilværelse, hvor mad på bordet og tag over hovedet ikke er nogen selvfølgelighed.
I Irak er der stadig kampe mellem det Irakere og den nye besættelsesmagt, hvis eneste formål er at stjæle og kontrollere de guldgrupper der er placeret i Irak, så som olie osv.

I mange lande i Sydamerika hærger der total kaos. Inflationen i blandt andet Argentina er kæmpe stor, og rammer alle de almindelige borgere.
I Venezuela er folket i oprør over at de ikke kan få deres demokratisk valgte præsident, Chavez, fordi han ikke vil samarbejde med USA, men derimod kæmper for sit folks frihed, og for at de svageste i samfundet kan få en ordentlig levestandard. Dette har resulterede i en blodig jagt på Chavez anført af USA, som allerede nu har lavet talrige attentatforsøg mod Chavez.

I Tjetjenien bliver indbyggerne slagtet, skudt, gasset og det der er værre af Rusland, alt imens resten af verdenen ser til uden at røre en finger.

Det er vigtigt at forstå, at alle disse krige er ikke tilfældigt… Det er ikke tilfældigt, at alverdens brændpunkter ligger på verdens største oliereserver, eller ligger godt geografisk, hvis ens intentioner er at have et verdensherredømme. Alle disse kriger er et produkt af kapitalismen, alle disse krige er imperialistiske.

I et kapitalistisk samfund er det livsnødvendigt for monopolerne, at udvide deres markeder og blive større, stærkere og rigere. Det er det der sker i verden i øjeblikket. A.P. Møller koncernen samt mange andre multinationale selskaber og oliefirmaer, har tjent styrtende med penge, og vil blive ved med det, på disse krige. I Afghanistan er der nu ført et kæmpe rør, som vil lede den kaukasiske olie let og behændigt hen i hænderne på monopolerne. I Irak kan de multinationale firmaer nu kontrollere olien. Dvs. at de kan sælge og købe olien til en meget fordelagtig pris for dem selv. Når USA støtter Israel er det blandt andet for at have en allieret i mellemøsten, som kan holde styr på de andre lande, som ikke er så amerikaner-venlige. I Sydamerika er det vigtigt for selskaberne at have et marked, som de kan tjene penge på!

På trods af alle forfærdeligheder, er jeg trods alt fortrøstningsfuld, på grund af den globale modstand der har rejst sig imod imperialismen, USA og Fogh. Modstandsbevægelsen kæmper for en ny og bedre verden, en verden uden krige, uden udbyttelse, men en verden med solidaritet, venskab og kærlighed. Det er det jeg ser folk kæmper for, når de demonstrerer. Og det er på sin vis betryggende!

Modstanden har dog også kostet nogle ofre. Vores to unge kammerater, der i bevægelsens ånd, gav Anders Fogh og Per Stig Møller blod på hænderne, Hvilket de i særdeleshed havde i forvejen, har måttet betale en meget dyr og dybt urimelig pris. Deres hamrende symbolske og ikke voldelige aktion har indtil videre kostet fredskæmperne over en måned i varetægtsfængsling, en straf der for et par dage siden blev forlænget med 28 dage, hvilket ligger op til en straf på mange års fængsling. Det er en sindssyg dom, det er en politisk dom. Det lægges op til en utrolig hård fængselsstraf for en ikke-voldelig aktion, der blot fortalte sandheden om magthavernes kransekage-figurer… Det er vanvid!!!

Anklagerne mener det var brud på demokratiet… Men hvad er brud på demokratiet?? At trodse verdensopinionen og kaste bomber mod uskyldige, eller kæmpe for freden, på en ikke-voldelig måde??? Et rigtigt demokrati havde sat bombekasterne bag tremmer, og løsladt fredsaktivisterne.

Men kammerater. Der er håb endnu!!! Der er masser af mennesker, der har set sandheden. Der er masser af mennesker der vil en anden verden. Denne tendens må vi bruge til at vælte dette rådne og gennemsyrede system. For kun på den måde, kan vi få en anden verden. En verden alle kan leve i, en verden for alle.. Kampen forsætter!!!

Fortsat god 1.maj…..

Netavisen 4. maj 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne