Besættelse af Irak – Blik mod Syrien

Den amerikanske militæradministration ledt af ex-generalen Jay Garner er begyndt at fungere, og samtidig indkaldte USA til et møde mellem amerikanskstøttede oppositionsgrupper i den sydirakiske by Nasiriyah. Det blev mødt af stærke irakiske protester.

Disse eksilledere er bragt sammen af USA under forsæde af den tidligere amerikanske guvernør i Afghanistan Zalmay Khalilzad, som nu skal stå i spidsen for en tilsvarende ‘politisk proces’ i Irak med dannelse af en amerikansk lakaj-regering som den, der bragte Karzai til magten i Afghanistan.

Det bliver formentlig ikke så nemt i Irak som det gjorde i Afghanistan. Hadet til de amerikanskkøbte eksilpolitikere som den dømte banksvindler Ahmed Chalabi, krigsforbrydergeneralen Nizar Al-Khazraji og andre skumle typer, der nu kommer til Irak for at bistå det amerikanske udplyndringstogt og give besættelsen en tynd ‘irakisk fernis’, er enormt. Vejen til Nasiriyah har været vanskelig, og quislingemødet er blevet undsagt af bl.a. den største shii’tiske gruppe og er mødt med kæmpedemonstrationer i byen selv.

For nogle dage siden blev Abdul Majid Al-Khoeli, en højtstående shia-muslimsk gejstlig og nær allieret med Englands Tony Blair, myrdet i byen Najaf efter sin tilbagevenden fra eksil i UK. Ved samme lejlighed bragte forskellige aviser et ubekræftet forlydende om, at CIAs foretrukne iraker, Sorø-generalen Nizar Al-Khazraji var blevet skåret i småstykker. Nu rapporteres han – stadig uden at det er bekræftet – dræbt på vejen til mødet i Nasiriyah af online-avisen Al Bawaba.

Det amerikanske forsøg på at danne grundstammen i en ‘irakisk’ lakajadministration fik klarere konturer under mødet i Nasiriyah. Ifølge an deltager lagde amerikanerne på ‘Ur-mødet’ følgende frem om en ‘irakisk overgangsadministration’:
– Hvert af de ca. 20 ministerier skal ledes af enten en civil eller militær amerikaner
– Hver minister skal have to amerikanske viceministre og otte amerikanske rådgivere
– Hvert ministerium skal have otte irakiske rådgivere, heraf fire eksilirakere og fire fra Irak

Den folkelige massemodstand mod den amerikanske besættelse og forsøget på at påtvinge Irak et lakajregime er ved at komme til udtryk. Efter den uhæmmede plyndring og anarkiet, der blev sluppet løs af besættelsesmagten og som terroriserede den brede irakiske befolkning, bliver dannelsen af den amerikanske militæradministration og forberedelsen af et lakajregimente mødt med folkelige protester. De antiamerikanske demonstrationer tager til.
Den 15. april var der igen protest ved Hotel Palestine, Bagdad. I Nasiriyah protesterede titusinder mod mødet af amerikansk-købte eksilpolitikere. I Mosul blev 12 irakiske demonstranter dræbt og mindst 60 sårede af amerikanske soldater, da en proamerikansk guvernør blev indsat. Efter Saddam Husseins fald vender irakerne sig klart mod den amerikanske besættelse og planerne om at påtvinge dem et proamerikansk marionetstyre.

Samtidig har den hurtige amerikanske ‘sejr’ i krigen mod Irak givet høgene blod på tanden til at gå videre med planerne for at nytegne kortet over Mellemøsten. Allerede inden krigen officielt er erklæret for afsluttet har USA – sekunderet af både Israel og UK – udslynget nye krigstrusler. Denne gang er det mod Syrien, som beskyldes for at have kemiske våben, huse flygtninge fra det faldne Saddam-regime og i øvrigt at støtte en af de modstandsgrupper mod besættelsen af Palæstina, som Israel og USA har placeret øverst på terrorlisterne: Hizbollah.

Den amerikanske udenrigsminister Powell har i utilslørede vendinger truet med sanktioner og økonomisk blokade af Syrien, der har afvist alle beskyldninger. Truslerne mod Syrien har vakt voldsom uro i hele Mellemøsten og i mange hovedstæder verden over. For den internationale antikrigsbevægelse er det en bekræftelse på nødvendigheden af at fastholde mobiliseringen ikke bare i forhold til krig og besættelse af Irak, men også de videre planer, som USA, UK og Israel har med regionen.

Se også
Kampen for at udplyndre olieressourcerne begynder
Green Left Weekly Af Doug Lorimer Eng
De to eneste ministerier, der er uskadte i Bagdad, er indenrigsministeriet og olieministeriet. Nu skal den irakiske olie flyde – til gavn for de amerikanske multinationale.

Vigtig øjenvidnerapport: USA opfordrede til plyndringerne
Det svenske ‘menneskeskjold’ i Irak Khaled Bayomi ser lidt forbavset ud, da den amerikanske officer i TV beklager, at man ikke har ressourcer til at standse plyndirngen:
– Jag råkade vara på plats just när USA-trupperna uppmanade folk att inleda plundringen.
Rummer vigtige elementer til forståelse af hvad der er sket i forbindelse med det irakiske sammenbrud.

Opdateret 16. april
Netavisen 15. april 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne