Stalin lever

Mere end et halvt århundredes forsøg på at fremstille Stalin som inkarnationen af ondskab og som en blodtørstig tyran må den borgerlige presse konstatere: Stalin lever (overskrift på artikel i The Guardian 5.03.03). Og et overvældende flertal af russerne betragter ham som en stor og progressiv skikkelse i landets historie.

Det er i dag 50 år siden, Josef Stalin døde. Umiddelbart efter hans død begyndte tilsværtningen af ham under Hrustjovs såkaldte afstaliniseringskampagne, eller ‘opgør med personkulten’. Den er fortsat uafbrudt siden. Under Gorbatjov, Jeltsin og Putin nåede den antistalinistiske propaganda nye højder. ‘Kommunismens sortbog’ er af et fascistisk russsk parti, finansieret fra udlandet, distribueret til samtlige skoler. Tonsvis af bøger og avisartikler har ført den vestlige propaganda mod Stalin til det tidligere Sovjet.

Mange Stalin-statuer blev væltet i Sovjetunionen i Hrustjov-Bresjnev-perioden. Nu rejses der nye statuer. Her i Beslane, Nordøstossetien.

Dæmoniseringen af Stalin, hans bolshevikparti og det socialistiske Sovjetunionen nåede et første højdepunkt nazisterne og Goebbels, da Nazityskland og dets allierede overfaldt Sovjetunionen første socialistiske land i verden. Den fortsatte siden under den kolde krig, styret af amerikansk og britisk efterretningsvæsen (f.eks. den såkaldte Sovjet-ekspert Robert Conquest og talrige andre), og blev styrket af Stalins ‘efterfølgere’ i den sovjetiske parti- og statsledelse. I årtier har denne løgnepropaganda, som søger at sidestille Hitler og Stalin for at miskredittere socialismen, været daglig åndelig føde i de kapitalistiske medier.

Til de borgerlige mediers forbløffelse må de konstatere at det ikke har hjulpet. Russerne (og ikke kun russerne) betragter Stalin som en gigant i landets historie og som det 20. århundredes største statsmand, ikke mindst i kraft af at socialismen udviklede det tilbagestående Rusland til en verdensmagt og i kraft af sejren over nazismen. Nu laves der regelmæssigt opinionsundersøgelser om Stalins popularitet. Ifølge The Guardian viser den seneste, at 37 pct. af russerne mener, at Stalin gjorde mere godt end skidt for landet, mens kun 29 pct. mener det modsatte. Det er tilmed et underdrevet tal: En anden undersøgelse sætter det positive tal til 70 pct., stadig ifølge The Guardian. Med andre rod: 7 ud af 10 russere ‘støtter’ Stalin. 3 ud af 10 gør det ikke. Hvor mange støtter mon det nuværende råkapitalistiske system – og hvor mange er imod? Det melder The Guardian ikke noget om …
I mange år har man forsøgt at lade som om russernes positive vurdering af Stalin og Stalin-tiden skyldtes et ‘manglende kendskab til Stalins forbrydelser’. Den holder slet ikke. De er blevet overskyllet med rædselsberetninger på TV og i alle øvrige medier. De kender ‘sandheden’ – og de kender virkeligheden om livet i Stalin-tiden og i dag: Det er den simple forklaring på den udbredte positive holdning.

I Danmark lader de reaktionære kræfter og de borgerlige medier, som om sandheden om Stalin er fastslået én gang for alle, og at den sorte professor Bent Jensens propagandamakværk om ‘Stalinismens fascination’ er sidste ord i den sag. Her som på andre områder befinder man sig i en amerikansk-domineret osteklokke, der omhyggeligt undgår andre toner end propagandafanfarerne fra USA/UK.

50-året for Stalins død har givet anledning til fornyet interesse for, hvordan han døde. På en udstilling i Moskva er fremlagt lægeoptegnelser fra hans sidste dage. Det er imidlertid allerede konstateret, at de er ‘doktorerede’. Det har længe været en udbredt opfattelse blandt marxist-leninister og revolutionære kommunister, at Stalin blev myrdet af den klike, der efterfulgte ham og gjorde op med hans politik og satte Sovjetunionen på kurs mod kapitalisme og opløsning.
Tilsyneladende foreligger der en række nye indicier for mordet (Se New Study Supports Idea Stalin Was Poisoned New York Times). Det har igen sat gang i spekulationerne om, hvem det var, der fik ham myrdet, og hvorfor. Svaret er simpelt: Kontrarevolutiuonære som ville ødelægge socialismen. De moderne revisionister, som greb magten efter ham og myrdede/udrensede/udmanøvrerede hans politiske støtter i Sovjetunionens Kommunistiske Parti og den internationale kommunistiske bevægelse i øvrigt.

Se også
Stalin: 5. marts 1953 – 2003 Netavisen 04.03.03

Enver Hoxha var blandt de marxist-leninister, som mente, at Stalin og en række andre internationale kommunistiske ledere blev myrdet af kliken omkring Hrustjov og Mikoyan.
Se bogen
With Stalin Tirana 1978

Se også
Stalin Netarkiv: Oktober

Netavisen 5. marts 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne