Civil ulydighed stopper krigstransporter

I Piræus. Grækenland, forhindrede demonstrationer NATO-skibe i at lægge til kaj. I Italien er et tog med milirærudstyr og taktiske våben blevet stoppet af krigsmodstandere fra den civile ulydighedsbevægelse.

Mens Østrig nægtede USA at benytte landet til transitland af soldater og våben, har krigsmodstandere i Grækenland og Italien måtte gribe til demonstrationer og aktioner for at stoppe transporterne til den forestående krig. I den græske havneby Piræus gennemførtes den 20. en af de største demonstrationer, byen nogensinde har set, i protest mod NATO-skibes brug af havnen. Tusindvis marcherede gennem byen med slagord mod USA, NATO og det græske EU-formandskab.

Demontrationen var kulminationen på to dages protester mod at NATO-skibe bruger havnen. Aktionen tvang NATO-flåden til at holde sig væk. Den græske regering var presset af protesterne tvunget til at anmode flådekommandoen om at lade være med som planlagt at lægge til kaj i Piræus.

En tysk fregat fra NATO-flåden forsøgte næste morgen at lægge til ved en mindre havn ved Keratsini, en forstad til Piræus. Dette fik øjeblikkelig sømandsforbundet og andre fagforeninger til at opfordre deres medlemmer til ikke at arbejde for NATO-krigsskibe. De samlede en protest af arbejdere og folk fra byen ved havnen, og forlangte at fregatten forsvandt. Ved middagstid forsvandt den uden at have fået forsyninger.

NATO-flåden var den permanente NATO-flåde i Middelhavet (STANAVFORMED). Den består af skibe fra USA, Holland, Spanien, Tyrkiet og Italien.

Flåden blev den første morgen hilst af enorme bannere, der pyntede havnen, med indskrifterne ‘NATO-mordere gå hjem!” og ‘NATO-flåden UD’, så de ikke skulle tro, de var velkomne.

Den 15. marts – en vigtig dato med hensyn til afgørelse om krig eller ej, og en dato USA nu ser ud til at sigte på som skæringsdato (en måned forsinket af store protester og modsætninger til allierede) vil der være store demonstrationer i alle større græske byer mod EU-krigsministrenes møde i Grækenland.

US militærtransport stoppet i Italien

Fredag d.21.2. lykkedes det krigsmodstandere fra Den Civile Ulydighedsbevægelse i Nordøst Italien og andre pacifistiske grupper at få stoppet et tog med militær udstyr og taktiske våben. Den italienske regeringen har givet grønt lys for USA til at bruge jernbaner, veje og havne til NATO’s og USA’s våbentransporter og depoter til en krig mod Irak.

Militærtransporten skulle være kørt fra Padova til den amerikanske militærbase Camp Derby, men blev stoppet af krigsmodstanderne ved Monselice.
Modstanden er begyndt, lyder det fra den Italienske anti-krigsbevægelse.

Netavisen 22. februar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne