Åbent brev

Til Folketingets medlemmer
og udenrigsminister Per Stig Møller

Af Palæstina Fredsvagter i Danmark

Tidligere beretninger fra Palæstina Fredsvagterne nederst på denne side

Palæstina Fredsvagter i Danmark protesterer mod den behandling de internationale fredsvagter bliver udsat for i de besatte områder. Det er ikke første gang at fredsvagterne bliver udsat for brutale overfald og skyderi. De internationale fredsvagter er i øjeblikket de eneste der dagligt overvåger den israelske besættelsesmagts handlinger og samtidig forsøger at sikre overholdelsen af Geneve-konventionen. Det internationale samfund er i øjeblikket optaget af den forestående krig mod Irak og ser derfor igennem fingrene med de krigsforbrydelser der dagligt foregår i de besatte områder.

Internationale fredsvagter ved Fødselskirken Bethlehem maj 2002

Vi opfordrer derfor Folketinget, regeringen og udenrigsministeriet til at protestere overfor de israelske myndigheder mod behandlingen af først og fremmest palæstinenserne men også mod behandlingen af de internationale fredsvagter i områderne.

Den aktuelle årsag til vores protest er følgende hændelse:

Dansk fredsvagt tæsket og truet på livet af det israelske militær

Under fredsvagters overvågning af Azmut checkpointet ved Nablus torsdag ved middagstid, oplevede den 25-årige danske fredsvagt Tommy Peter Nielsen sammen med tre svenskere, at det israelske militær tilbageholdt 40-50 palæstinensiske mænd, kvinder og børn. Flere af palæstinenserne havde været tilbageholdt siden kl. 6 om morgenen. De havde alle været på vej fra de omkringliggende landsbyer til Nablus for at handle ind eller gå i skole.

Da de fire fredsvagter forsøgte at gå frem mod checkpointet for at overvåge behandlingen af de mange palæstinensere åbnede soldaterne ild direkte mod dem. Soldaterne advarede fredsvagterne om, at hvis de fortsatte ville de blive skudt i benene. Fredsvagterne stoppede op. Soldaterne vendte tilbage til palæstinenserne, hvorefter fredsvagterne igen gik frem mod soldaterne, som atter skød efter dem. Dette gentog sig flere gange. Samtidig skød soldaterne også mod palæstinensere som befandt sig på de omkringliggende marker. Fredsvagterne så én palæstinenser falde om.

Tommy fortæller fra sin telefon:
“Jeg ringede på min mobil til det israelske militærs pressecenter for at høre om der var udgangsforbud eller lukkede områder omkring Nablus. Det afkræftigede de og de var temmeligt overraskede over at høre, at palæstinenserne og vi alligevel blev beskudt”.
Ved halvtre tiden tvang soldaterne 10 af kvinderne tilbage til deres landsby sammen med to af svenskerne. Da de forlod stedet skød soldaterne vildt hen over hovedet på dem. To af soldaterne sprang frem mod gruppen og slog en kvinde flere gange med deres geværer.

“Dette er vores land” bønfaldt kvinden, mens soldaten slog hende. “Vi ønsker bare at komme hjem”.
Tommy forsøgte at protestere og blev brutalt overfaldet og banket af tre af soldaterne. Befalingsmanden var den værste, han nikkede bl.a. Tommy en skalle med sin hjelm.
Ved femtiden fik resten af kvinderne deres ID kort tilbage men blev tvunget til at gå til Nablus. Nu var dagen gået og kvinderne ville selvfølgelig hjem til landsbyerne, men det måtte de ikke. De bad så Tommy og den anden fredsvagt om at følge dem på vej. De tilbageværende palæstinensiske mænd stod herefter alene tilbageholdt af soldaterne.

Tommy opholder sig stadig i Nablus, hvor han af en læge har fået konstateret hjernerystelse. Fredag agter han at indsende en klage over hændelsen og overfaldet til de israelske militære myndigheder.

Denne historie er ikke enestående. Så sent som for to dage siden blev en anden dansk fredsvagt, Lasse Schmidt, truet på livet af en israelsk soldat ved det samme checkpoint, ved at få presset et automatgevær mod tindingen. Han var ligesom Tommy i færd med at overvåge behandlingen af palæstinenserne ved checkpointet.

De internationale fredsvagter, i Palæstina organiseret gennem International Solidarity Movement (ISM), har siden den 2. intifadas start i september 2000 taget til de besatte områder. Med ikke-voldelige midler forsøger vi at afbøde overgrebene mod den civile befolkning og overvåge at Geneve-konventionen overholdes.

Dagligt udsættes palæstinenserne for ydmygelser og grov chikane:

– Konstante udgangsforbud, hundreder af checkpoints og vejspærringer som forhindrer bevægelse
– Brutale hus-til-hus undersøgelser
– Konfiskation af huse, jord, biler, bilnøgler, penge, id-kort mv.
– Daglig skyderi mod såvel bebyggelse som indbyggere. Hver eneste dag dræbes civile palæstinensere – ofte børn under 14 år.
– Tusinder fængsles på ubestemt tid uden juridiske rettigheder.
– Huse nedrives eller sprænges i stykker som kollektiv straf.
– Arbejdspladser bombes under påskud af at være ammunitionsfabrikker.
– Ambulancer forhindres kørsel og deres chauffører beskydes og tæves.
– Børn i skoler angribes med tåregas når soldater “keder sig”.
– Palæstinensere der forsøger at krydse checkpoints udsættes for en grotesk lodtrækning, hvor de skal trække en lap papir i en hat: Trækker de en rød får de ikke lov at komme igennem. Er den grøn får de lov at fortsætte, men er den gul får de tæv.

Vi har som fredsvagter gennem vores tilstedeværelse valgt, som de eneste internationale observatører med undtagelse af TIPH i Hebron, at sikre at verdens øjne ser hvad der sker. Enhver dansker som tager afsted er klar over risikoen ved at være i området. Alligevel bør udenrigsministeriet og den danske ambassade i Tel Aviv protestere og gribe ind, når danskere bliver udsat for overgreb fra de israelske besættelsestropper. Samtidig må jeres pligt som ansvarlige politikere være at presse de israelske myndigheder, så uhyrlighederne ophører og grundlaget for en egentlig fredsproces kan skabes.

Til trods for at al opmærksomhed i disse dage er rettet mod Irak, vil danskere stædigt fortsætte med at tage afsted som fredsvagter i de besatte områder. I går tog en 19-årig pige fra Århus afsted. Hun bliver om en måned efterfulgt af en 66-årig kvinde fra Helsingør.
Nu er det jeres tur til også at tage et konsekvent ansvar for at den israelske besættelse og krigsforbrydelserne stopper.

Palæstina Fredsvagter
v. Bent Erik Krøyer og Gitte Rasmussen
info@palestinafredsvagter.dk


Tidligere beretninger fra Palæstina Fredsvagterne

Dansk fredsvagt tæsket og truet på livet af det israelske militær 07.02.03
Palæstina fredsvagtens første dag 05.02.03
Fredsvagt: Den israelske mur er tyveri 31.01.03

Barske realiteter
De barske realiteter i Mellemøsten – En julegave til Folketingets medlemmer 10.12.02
Fredsvagt vender hjem fra israelsk fængsel 23.11.02
Billedserie med bl.a. dansk fredsvagt Indymedia
Palæstina Fredsvagter protesterer 18.11.02
Øjenvidner til israelsk hævnterror 16.11.02
Situationen i Palæstina skærpes time for time 21.09.02

Gaza og fødselskirken maj 2002
Danske fredsvagter i Gaza frygter snarligt blodbad 12.05.02
Fødselskirken rømmes – dansk fredsvagt æresborger i Bethlehem 09.05.02
De Internationale fredsvagter: Aktionen ved Fødselskirken, Bethlehem 07.05.02
Dansk Fredsvagt: Situationen kritisk i Fødselskirken 07.05.02
Dansk fredsvagt i Gaza: Israelske soldater skyder børn 07.05.02

Netavisen 8. februar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater