Folkeskolen, sundhedssektoren og bistandshjælpen udset som særlige nedskæringsofre

Højreregeringen har nu udpeget de områder, som først og fremmest skal flås af nedskæringskniven i den kommende tid. Det er først og fremmest folkeskolen, sundhedssektoren og bistandshjælpen, der skal udsultes yderligere.

Mens regeringen har mere end travlt med at forberede dansk deltagelse i USA’s terrorkrig mod Irak, så ligger den på ingen måde på den lade side, når det gælder planlægningen af de kommende sociale nedskæringer. Der er klar sammenhæng i tingene. Prisen for den danske krigspolitik og støtten til de danske våbenproducenter og krigsprofitører skal betales af den danske befolkning.

Det fremgår af den nyeste budgetredegørelse fra finansministeriet. Her fastslår man, at Danmark har verdens næststørste offentlige sektor målt i forhold til, hvad landet tjener. Et forhold, der skal gøres noget effektivt ved – ikke via nedskæringer på de militære udgifter og bistandshjælpen til det danske erhvevsliv, men via nye sociale forringelser.

Regeringen har sat navn på de områder, der først og fremmest skal mærke nedskæringskniven i den kommende periode. Som offer nummer 1 kommer folkeskolen, som efter regeringens mening er alt, alt for kostbar. Bevillingerne til skoleområdet skal barberes kraftigt – med en række nye forringelser af undervisningen som følge.

Ifølge finansministeriets seneste budgetredegørelse så ligger på Danmark på en suveræn førsteplads indenfor EU, når man ser på, hvor mange penge, der bruges pr. elev i 1-6. klasse. Derfor må og skal udgifterne til folkeskolen presses yderligere i bund, nedskæringerne på skoleområdet skal fortsætte, uanset det åbenlyse behov for flere penge til folkeskolen. Ikke mindst klager regeringen overfor for få elever pr. lærer i klasserne. En ting, der skal ændres radikalt.

Udover folkeskolen er det sundhedssektoren og bistandshjælpen, der især står for skud. De områder, hvor udgifterne ifølge regeringen er steget mest de seneste 10 år. De kommende økonomiske aftaler (håndfæstninger) mellem staten (regeringen), amterne og kommunerne vil – udover et generalangreb på folkeskolen – pålægge amterne og kommunerne til at gennemføre kraftige nedskæringer indenfor sundhedssektoren samt drastiske forringelser af bistandsmodtagernes levevilkår.

Flere danske soldater i krig på amerikansk side (danske fly deltager i de amerikanske bombetogter i Afghanistan) og fortsat nedskæringspolitik, er hvad den almindelige befolkning har at se frem til. Bomber og sociale barberinger: den klassiske opskrift på imperialistisk politik.

Netavisen 6. februar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater