Tyskland: Igen i år march med Karl & Rosa

18.000 marcherede ved den årligt tilbagevendende mindemarch for Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht og Vladimir Lenin den 12. januar. 100.000 ærede de myrdede tyske arbejderledere.

Kommunistisk Politiks udsendte rapporter i Berlin deltog i demonstrationen, der i år ganske naturligt var præget af den generelle antikrigsstemning. 2. internationales paroler: Krig mod Krigen var blevet taget frem igen. Slagord, løbesedler og taler påpegede at den kommende krig i Irak drejede sig om imperialistiske mål, og mange af de deltagende organisationer opfordrede til at deltage i den store demonstrationsdag mod krigen den 15. februar i de europæiske hovedstæder – fra Berlin til Athen, fra Paris til Helsinki – og selvfølgelig også i København.
I Tyskland organiseredes demonstrationen af en bred fredskoalition mod Irak-krigen.

Selve demonstrationen forløb temmelig fredeligt og set i forholdet til tidligere års politichikane af arrangementet var politiet i år en skygge af sig selv.
Demonstrationen slutter ved mindestedet (kirkegården) for de to tyske kommunister Karl Liebknecht og Rosa Luxemburg, der brutalt blev myrdet af socialdemokratiske lejesvende i januar 1919. Det er også stedet hvor partier og grupper af alle afskygninger har opstillet boder i en slags venstrefløjens markedsplads. Her kan man så studere de forskellige grupper, købe bøger og ikke mindst merchandise fra Che Guevara til billeder af Stalin.

I alt besøgte igen i år godt 100.000 mennesker gravmælet i løbet af dagen – og dækkede den med røde nelliker.

Fakta om baggrunden for mindemarchen:
I slutningen af 1. verdenskrig kræver de arbejdende masser i Tyskland fred og brød. I slutningen af 1918 bliver både Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht løsladt i forbindelse med årelange fængslinger. Kort efter bryder det tyske kejserrige sammen. Slaget står nu mellem at skabe et socialistisk demokrati eller et borgerligt demokrati. Det forræderiske socialdemokrati tager magten og slår samtidigt hårdt ned på al opposition og modstand. Den 15. januar myrder højreorienterede frikorps de to ledere af det nystiftede Tysklands Kommunistiske Parti (KPD).

Billeder fra demonstrationen

Se også:
Mit roten Nelken gegen den Krieg
Junge Welt 13.01.03

Netavisen 14. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne