Den danske aftalemodels EXIT!

Konflikt- og organisationsretten i Danmark står for fald.
Det er arbejdsgivernes og de faglige organisationer tilsyneladende enige med EU om.
På EU-plan har de respektive landes LO´er slået sig sammen i en organisation, kaldet EFS, som er blevet enige med arbejdsgivernes tilsvarende organisation om, at EU fremover skal kunne blande sig i faglige konflikter og organisationsret.

EFS udtrykker ønske i deres udspil til den nye forfatning om, at overenskomsterne udbredes til fælles europæiske, hvilket begrundes med, at de multinationale selskaber i stadig højere grad opererer på tværs af landegrænserne. Hans Jensen, formand for LO i Danmark, forsvarer standpunktet med disse ord til ‘EU-fagligt Netop Nu’:

– Fagbevægelsen har en grundlæggende interesse i en grænseoverskridende konfliktret, så multinationale selskaber ikke bare kan flytte konflikten fra land til land.

Derfor kræver EFS og Hans Jensen, at overenskomstforhandlinger, faglige aktioner og rettigheder bringes ind i et fælles aftalesystem gældende for hele EU. De kræver tilmed dette indarbejdet i den ny forfatning.

Hvorfor LO´s formand pludselig gør sig til talsmand for at kunne udvide faglige konflikter på tværs af landegrænser, når han altid har modsat sig sympatistrejker i Danmark, kunne være en gåde, men der er en naturlig forklaring på holdningen.

Overenskomster og konfliktret skrevet ind i EU-forfatningen vil nemlig betyde strammere bånd på arbejdernes rettigheder og muligheder for at tilkæmpe sig bedre levevilkår. Det danske velfærdssystem har ligget underdrejet i årevis. Det ser nu ud til, at det danske aftalesystem bliver stukket ned af LO og EFS, og ikke som ventet af arbejdsgivere og EU.

Netavisen 21. december 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater