Bush opbygger ny krigskoalition mod Irak

NATO-topmødet i Prag fik mange lande på plads i rækkerne bag Bush. Hans ny krigskoalition er ved at tegne sig. Samtidig blev NATO forvandlet til den europæiske arm i ‘krigen mod terror’.

Prag blev under topmødet beskrevet som en ‘belejret by’. Der var større grupper væbnet politi på alle gadehjørner. Udenlandske demonstranter afvistes en masse. En voldsom forhåndshetz om uroligheder skulle skræmme folk væk. Alligevel demonstrerede omkring 1500 fredag – og der var også protestaktioner i andre byer.

På trods af en massiv folkelig modstand mod Bush’s planlagte Irak-krig, er dannelsen af en omfattende krigskoalition bag USA en realitet efter NATO-topmødet i Prag.

Op til topmødet havde USA rettet henevendelse til henved 60 lande for at få dem til at slutte op bag hans kriminelle felttog. Canada var hurtig til at svare, Australien ville sende elitetropper – og EUs nuværende formandsland Danmark sendte en klar og tydeligt melding om krigsparathed efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn. Anders Fogh gjorde sig dermed fortjent til endnu en amerikanske æresdoktortitel ved at splitte en europæisk modstand mod krigen.

Bag bravaderne fra topmødet i forbindelse med udvidelsen med 7 håndplukkede tidligere østlande (der nu er blevet vestlande) skjuler sig den kendsgerning, at NATO er blevet forvandlet til et redskab for USAs internationale krigseventyr. De syv nye medlemslande i den såkaldte Vilnius 9-gruppe skyndte sig at udforme en erklæring, der gik videre end den officielle NATO-resolution i sin uhæmmede opbakning bag USA (UPI: NATO new boys ‘ready for war’ 21.11)

Ruslands accept er sikret gennem to løfter fra Bush: Tjetjenien er Ruslands ‘indre anliggende’ (People’s Daily) og Bush lover at respektere Ruslands økonomiske interesser i Irak (Yahoo). De EU-lande, som modsætter sig en Irak-krig, eller fastholder at de i al fald ikke vil deltage, bliver stadig færre. Selv Tyskland, der ikke vil deltage med tropper, vil lade Tyskland selv bruge som opmarch- og baseområde for aggression mod Irak (Yahoo).

Krigen er ved at være der. De militære forberedelser er stort set afsluttede. De diplomatiske fik et afgørende gennembrud med vedtagelsen af Sikkerhedsrådets nye resolution om Irak, der ikke bare har givet USA et figenblad for krig, men også givet de af den folkelige modstand trængte krigspartnere et påskud: FN-regi. Det har bare ikke noget med virkeligheden at gøre. Krigen kommer alligevel. Eller som Richard Perle, Bushs ‘nationale sikkerhedsrådgiver’ og internationale krigshetzer, erklærede overfor britiske parlamentsmedlemmer: Der bliver krig uanset hvad (The Mirror)

George Bush Jr.s krigskoalition til den anden Golfkrig er mindre end George Sr.s Men den er der.
Det er ved at være sidste udkald for at den offentlige mening ved at markjere sig massivt kan nå at forhindre krigen. ‘Statsmændene’, ‘politikerne’ og diplomaterne vil ikke. De støtter den.

Se også
Krigens pris Netavisen 3.12.02

Netavisen 23. november 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne