Nej til udlicitering og hovedaftale

På årsmødet for 15.000 offentligt ansatte specialarbejdere blev der sagt fra over for regeringens udliciteringer og privatiseringer. Samtidigt blev hovedaftalen sat under pres.

– Vi må kalde en spade for en spade. Vi er imod enhver form for privatisering og udlicitering foretaget under VK-regeringen, fordi det sker på falske præmisser.
Således udtalte formanden for 15.000 specialarbejdere i amter og kommuner, David Gibson, da de i sidste weekend holdt årsmøde. Deres forbund, SiD, blev ved samme lejlighed opfordret til at optræde samlet i kampen mod nedlæggelse af offentlige arbejdspladser ved privatisering og udlicitering.

Deltagerne på årsmødet havde berettiget en stor mængde opsamlet harme, der blev lukket ud ved denne lejlighed. De offentligt ansatte har i årtier været et forfulgt folkefærd. Schlüterregeringen satte i 80´erne for alvor tempo på udliciteringsbølgen, hvilket blev fulgt op af 90´ernes socialdemokratisk ledede regering, der tilmed solgte adskillige store statsinstitutioner fra, heriblandt Tele Danmark. Befolkningen er blevet tudet ørene fulde med, at det offentlige ikke duer, og de ansatte kun “går og lopper den”.

De offentligt ansatte og deres arbejdspladser er blevet valgt fra.
Med VK-regeringens tiltræden blev det klart, at der ligger mere under end blot og bart økonomi og effektivitet. Således valgte man det tyske jernbaneselskab til at drive baner i Jylland, på trods af at de var dyrere end det tilsvarende danske tilbud. Det finder David Gibson forkasteligt:
– Nu kører kampen ikke længere på bedst og billigst. Nu er det den rene ideologi. Nu behøver vi ikke at bekymre os om små nuancer, små forskelle i pris og kvalitet. Det er ideologi.

VK-regeringen
Når harmen kommer for dagens lys på dette årsmøde, så er det helt klart, fordi fagbevægelsen ikke længere har en socialdemokratisk regering at dække over.
Således fik regeringens arbejdsmarkedsreform også én på snuden. Den blev kaldt “en ladeport til systematiseret misbrug af det tredje arbejdsmarked”.

– Uskyldige mennesker gøres til løntrykkere. Det er min opfattelse, at dette forlig på sigt underminerer fagbevægelsen langt mere effektivt end et eventuelt forbud mod eksklusivaftaler, udtalte David Gibson.
I forlængelse af formandens beretning blev der åbnet for sluserne, hvor der blandt andet blev diskuteret, hvilke skridt og redskaber der kunne tages i anvendelse. Brian Rantzau fra Hillerød gav et udmærket bud:
– For eksempel kunne vi opsige hovedaftalen. Det giver frihed til at lukke landet, hvis det er det, vi føler, der er behov for.

Kommunistisk Politik 22, 2002
Netavisen 7. november 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater