EU tvinger de fattigste til at drikke spildevand

I begyndelsen af november (3.-5.) mødtes 75 græsrødder fra EU og det sydlige Afrika til en konference på Islands Brygge. Den såkaldte EU-SADC NGO konference havde som tema ‘Afrika – et kontinent i krise’, og behandlede særligt forholdene i det sydlige Afrika.

Op til konferencen gennemførte Sydafrika Kontakt en postkort kampagne under overskriften ‘ 15 europæeres beslutninger kan afgøre livsvilkårene for 130 millioner mennesker i det sydlige Afrika’ for at lægge pres på udenrigsminister Per Stig Møller og hans EU kollegaer. Kampagnens mål: at give de fattige lande i det sydlige Afrika, mere fordelagtig adgang til de europæiske markeder.
Som det hedder i kampagnematerialet:
“Mange af de rigeste og mest udviklede økonomier ligger i Europa. Alligevel beskytter EU stadig sine egne producenter fremfor at lade dem konkurrere på et frit marked.
Mange af de fattigste og mindst udviklede økonomier findes i det sydlige Afrika. Alligevel insisterer EU på, at disse lande skal åbne deres markeder for vores varer og at de skal fjerne enhver beskyttelse af de afrikanske producenter.”

Fra konferencen blev der rejst stærke anklager mod EU for at hindre de fattigste i adgang til rent drikkevand. Forskerne Eddie Cottle og Dot Keet fra Sydafrika har på konferencen peget på pres fra EU som hovedforklaring på de seneste to års privatiseringer af vandforsyning.
Menneskerettighedseksperter som Brian Kagoro fra Zimbabwe peger på adgangen til vand som en fundamental forudsætning for stabilitet i hele regionen. I de regioner, hvor privatiseringer har fundet sted, er der sket en begrænsning i adgangen til rørledt vandforsyning med et stigende forbrug fra spildevandsopblandede vandkilder til følge.

Kritikken af EU’s markante pres for flere privatiseringer af vandsektoren tog voldsomt til, da det stod klart for konferencedeltagerne at de GATS-regler, som WTO håndhæver på området, sigter på at gøre liberaliseringer uigenkaldelige.
– Hvad vi har brug for i stedet, er at retten til adgang til rent vand bliver etableret som en uigenkaldelig rettighed, sagde Phelisa Nkomo, fra Jubilee South Africa.

Sydafrika Kontakts hjemmeside

Yderligere informationer fra
Morten Nielsen: 25 39 65 57

Netavisen 5. november 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater