INTERNATIONALE AKTIONSDAGE – INGEN KRIG MOD IRAK

20-25.000 mennesker deltog i demonstrationen søndag i Central Park, New York, op til årsdagen for starten på Afghanistan-krigen for nøjagtig et år siden den 7. oktober. Deltagerne forpligtede sig til at arbejde for at stoppe George Bush’s ‘krig mod terror’ og den konkrete plan om storkrig mod Irak. Også i Los Angeles, San Francisco og i andre byer var titusinder på gaden.
Massearrangementerne i USA blev organiseret af Projekt NOT IN OUR NAME på baggrund af den nu verdenskendte samvittighedserklæring.
Se Thomas Koppels hilsen fra demonstrationen i Los Angeles på Stop Terrorkrigens hjemmeside.

I Rom demonstrerede 1, 5 millioner mod en ny Irak-krig – og en uge tidligere (28. september) op til 400.000 i London.
På demonstrationen i London fremlagdes også næste skridt i den britiske kampagne mod krigen en ‘Don’t Attack Iraq Day of Action’ torsdag den 31. oktober. “Denne dag vil omfatte besættelser af universiteter og teach-ins, møder på arbejdspladser og protester samt fredelige direkte aktioner i byer og bycentrer over hele landet’, sagde Lindsey German fra Stop the War-koalitionen. Se demonstrationsgrundlaget på dansk.

Ved USAs ambassade på Dag Hammerskiölds allé samledes den 6. oktober nogle hundreder til en tavs protest, organiseret af Kvinder i sort i solidaritet med den amerikanske krigsmodstand. Der var ligeledes protester ved de amerikanske ambassader i mange lande.
Årsdagen for Afghanistankrigen markeredes også den 7. oktober kl 10-18 af FredsVagten ved Christiansborg.

Den 7-9. oktober har Danmark haft besøg af den tdl. FNs humanitære koordinator for Irak Hans von Sponeck – en internationalt kendt modstander af sanktioner og krig . Han var inviteret af Lad Iraks Folk Leve og bl.a. var han hovedperson i en Høring i Fællessalen på Christiansborg.

Se interviewet med von Sponeck i Berlingske Tidende
Se Politikens rapport om høringen på Christiansborg

Også i Danmark vil antikrigsbevægelsen ikke bare arbejde med folkelig mobilisering til demonstrationer og massemanifestationer, men også gennemføre fredelige aktioner baseret på civil ulydighed. Se udtalelsen fra Fredskonferencen i København den 28.-29. september, indkaldt af Stop Terrorkrigen.

Den 26. oktober gennemføres i USA en National March til Washington og en demonstration i San Francisco på initiativ af International A.N.S.W.E.R. Hundredtusinder forventes at deltage.

I Danmark gennemfører det brede initiativ INGEN KRIG MOD IRAK en stor demonstration, der starter foran den amerikanske ambassade og slutter med en Fredskoncert (på initiativ af og bl.a. med Savage Rose) ved Christiansborg. I Odense organiserer initiativet ‘Ingen krig mod Irak – Odense’ en demonstration kl. 13 ved Flakhaven.
Der demonstreres også i en lang række andre lande. I Berlin opfordrer Achse des Friedens til massedemonstration.

Se
Demonstration og Fredskoncert København den 26. oktober
Demonstration i Berlin (Se grundlaget på dansk)
National March til Washington/Demonstration San Francisco (Se grundlaget på dansk)

Netavisen 4. oktober 2002
Opdateret 8. oktober


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne