Regeringen satser stort på våbenindustrien

Der er ikke meget opløftende for Fogh-regeringen i de økonomiske udsigter. Selvom regeringens designer-politik omhyggeligt undgår at få sat de virkelige problemer på dagsordenen i den offentlige debat, så kan det dog ikke helt skjules, at en økonomisk verdenskrise udvikler sig, og at også Danmark er hårdt ramt. De multinationale selskabers store fyringsrunder er langt fra overstået. Senest har den amerikanske computergigant IBM fyret 15.600 arbejdere, omkring 5 pct. af arbejdsstyrken..
I Danmark er raseringen kraftig. A. P. Møller f.eks. – Danmarks største og i alle retninger toneangivende multinationale – har lukket Stålvalseværket i Frederiksværk med store konsekvenser for byen og egnen, og samme selskabs Lindøværft på Fyn har i løbet af sommeren fyret 725 – over 25 pct. af dets arbejdere.
Det er ikke sådanne ting, regeringen ønsker offentligt fokus på..
Til gengæld søger den at spille ud med ‘positive initiativer’, der er beregnet til at skabe god medieomtale. Overskrifter som f.eks. ‘Forskning for våbenmilliarder’ og ‘Guldregn over dansk forsvarsindustri’ (Berlingske Tidende 14.08).

Krigsindustrien skal opprioriteres. Ikke ‘forsvarsindustri’, men krigsindustrien. Nærmere bestemt avanceret våbenteknologi først og fremmest beregnet til at koble den danske rustningsindustri intimt sammen med den amerikanske terrorkrigsindustri. Det er det reelle indhold og et hovedelement i regeringens økonomiske politik.
Fogh-regeringen satser politisk og økonomisk på Bushs USA.
Erhvervsminister Bendt Bendtsen vil have gang i dansk våbenproduktion som underleverandør til den gigantiske amerikanske rustningsindustri, som har fået sit største opsving nogensinde under Bushs ‘krig mod terror’. Rustningsbillionerne hentes ved at skære ned på de sociale programmer efter parolen ‘Raketter i stedet for brød’. Også her er Fogh-regeringen en designerfremstillet kopi.
Bendt Bendtsen ‘store idé’ er skabelsen af en såkaldt ‘venture-fond’, der skal pumpe ny energi i militærforskning og produktion. Den skal finansieres ved at konvertere allerede eksisterende modkøbsaftaler til fondsmidler. Det danske militær er storkunde i udenlandske våbenfabrikker. Kontrakterne afsluttes i regelen med aftaler om, at de pågældende våbenfabrikker skal købe ind hos danske våbenproducenter. Der ligger allerede syv milliarder kroner i sådanne aftaler, som de udenlandske fabrikanter er tilbøjelige til ikke at overholde. Bendtsens ide er at lade en del af disse penge finansiere projekterne, fratrukket klækkelige rabatter til de udenlandske selskaber, der går ind på at indbetale nogle af pengene til fonden og indgår et formaliseret ‘udviklingssamarbejde’ med danske våbenfabrikanter.
– Så kan vi bruge nogle af pengene til at skabe vækst og arbejdspladser i nye, men også eksisterende virksomheder, her under også IT-virksomheder, siger Bendt Bendtsen (K) til den konservative avis Berlingske Tidende. Ifølge avisen skal fonden bl.a. støtte forskning og udvikling af overvågnings- og krypteringsudstyr samt flysimulatorer.
‘Eksempelvis har den amerikanske gigant Lockheed Martin fået tilsagn om en nedskrivning af sit udestående med Danmark på 823 mio. kr. Modydelsen er en kapitaltilførsel på 21 mio. kr. til den nordjyske virksomhed Composhield’, skriver Berlingske Tidende.

Dansk våbenindustri skal med andre ord blive væsentligt større og integreres fuldstændig med især det amerikanske militær-industrielle kompleks. I praksis satser regeringen på den permanente terrorkrig som sit vigtigste bud på en vej ud af den økonomiske krise. Nøjagtig som George W. Bush gør det.
A.P.Møller er traditionelt tæt knyttet til det konservative parti og den borgerlige regering. Og Mærsk er samtidig tæt integreret i det amerikanske militær-industrielle kompleks. Firmaet gav millioner af dollars til Bushs valgkampagne og satsede på ham som præsident. Modydelsen er kommet i form af gigantkontrakter på 8 transportskibe, der skal spille en vigtig rolle i den planlagte amerikanske krig mod Irak. Møller var også den afgørende tunge på vægtskålen i at binde Danmark til Joint Strike Fighterprojektet, der udvikler et nyt jagerfly, der skal afløse F16-flyene. Det er dette århundredes største enkeltstående våbenprojekt. Og blandt andet gennem Maersk Defence Data i Søndreborg satser Møller stort på IT-delen af krigsindustrien.
Hvad der er godt for Maersk er godt for Danmark, mener den borgerlige regering. Det betyder krig, krigspolitik og våben i stedet for social oprustning.

Se også:
Øget bistandshjælp til danske våbenfabrikanter

A.P. Møller, Terma og dansk krigsindustri

Kommunistisk Politik 16, 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne