Amnesty starter landsdækkende underskriftsindsamling for Amina

Af Amnesty International

Amnesty International har nu iværksat en landsdækkende underskriftsindsamling til fordel for Amina Lawal, den nigerianske kvinde, som risikerer stening, fordi hun har født et barn udenfor ægteskabet.

Amina Lawal fra Nigeria er 30 år, fraskilt og mor til tre. Hun er dømt til døden ved stening, fordi hun har fået et barn uden for ægteskabet og fordi hun bor i en af de 12 nordlige stater i Nigeria, som indførte islamiske lovgivning, sharia, i januar 2002. Men da hun stadig ammer sit barn, skal hun først henrettes i januar 2004. Den formodede far til barnet, nægter sig skyldig og er derfor frikendt. For mens graviditeten ifølge nigeriansk lov fortolkning af islamisk lov automatisk afgør Aminas skyld, kræver det tilståelse eller fire troværdige vidner at få manden stillet til ansvar.

Nigeria har underskrevet og ratificeret både FN’s kvindekonvention og konventionen mod tortur, og præsident Olusegun Obasanjos regering har erklæret halshugning, stening og amputation for grundlovsstridige

Underskriftslisten kan downloades fra Amnestys hjemmeside på adressen: www.amnesty.dk/kampagner/amina/default.asp.
Her kan man også downloade færdige brevforslag og deltage i en international e-brevaktion til de nigerianske myndigheder.

Amnesty har arbejdet intenst med Amina Lawals sag såvel i Danmark som internationalt siden den blev kendt for organisationen i foråret. I Danmark har en koordinator og ni grupper arbejdet med lobby og brevskrivning i et halvt år. Amnesty håber at så mange som muligt vil henvise til aktionen på hjemmesider, i e-nyhedsbreve og til venner og bekendte, for at få så mange til at reagere på sagen som muligt.

Sagen handler ikke alene om Amina Lawal, men om den kendsgerning, at dele af Nigeria har et retssystem, som er i modstrid med såvel landets egne love, som med de internationale konventioner, som Nigeria har tilsluttet sig og dermed forpligtet sig til følge.

For yderligere oplysninger:
Pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 11 75 41

Netavisen 23. august 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne