Danmark – ikke længere nogen velfærdsstat

Tyve års borgerlig og socialdemokratisk social nedskæringspolitik har forvandlet alle påstande om, at Danmark er et velfærdssamfund, til rene myter. Danmark er langt fra noget smørhul. Tværtimod. Vi nærmer os med raske USA og England på det sociale område, slår svensk undersøgelse fast.

Nedbrydningen af den danske velfærdsstat har sat sine spor. Den danske befolkning kan lige så godt en gang for alle gøre op med myten om, at vi bor i et velfærdssamfund. Den tid er, i det omfang den da nogensinde har eksisteret, en saga blot. Det fremgår tydeligt af den seneste analyse af det danske velfærdssamfund, som den anerkendte svenske velfærdsforsker, professor Walther Korpi, netop har foretaget.

Der er sket så voldsomme nedskæringer i de danske sociale ydelser (også kaldet velfærdsydelserne), at Danmark er sakket langt. langt bagud, både i forhold til nordiske lande og en række OECD-lande. Sammenlignet med lande som Sverige, Tyskland, Holland og Storbritannien er Danmark, næst efter Storbritannien det land, der har skåret voldsomst ned på de sociale ydelser.

Hvor erstatningsgraden i forbindelse med sygdom, arbejdsulykker og arbejdsløshed “kun” er faldet 2 pct. i Tyskland og 13-14 pct. i Holland og Sverige, mod i Danmark 22 pct. For folkepensionen og børnetilskuddene indtager Danmark ikke en topplacering, når det drejer sig om nedskæringer, men er placeret nogenlunde i midten, og mindstesatserne er endnu forholdvis høje. Det synes dog kun at være et spørgsmål om tid, for de også falder drastisk. Velfærdstaten er afgået ved døden.

Som den svenske velfærdsforsker slår fast “fortsætter tendensen imod større indkomstforskelle. Det giver en risiko for et mere opsplittet og mindre solidarisk samfund, hvor de sociale ordninger kun er for samfundets svageste” (og er en ren discounthjælp, der stort set ikke til at klare sig for).

VelfærdsDanmark er en saga blot, og det bliver med den nuværende højreregering garanteret værre endnu, men samtlige danske regeringer de seneste 20 år bærer i fællesskab ansvaret for den asociale udvikling, der har betydet, at Danmark er raslet ned af velfærdsskalaen.
To årtiers nedskæringspolitik har sat sine spor.

Netavisen 18. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater