Den kurdiske forfatter Mehmed Uzun frikendt

Af ~*Devrimce*~

Den tyrkiske domstol har frikendt den verdenskendte kurdiske forfatter Mehmed Uzun for anklager om opfordring til separatisme.

Mehmed Uzun skulle i retten, fordi han har skrevet bøger på kurdisk og fordi han under en forelæsning i Diyarbakir for to år siden talte om kurdernes sprog og traditioner.

»Jeg føler mig naturligvis lettet. Tyrkiet må begynde at acceptere andre sprog, kulturer og identiteter. Og det her var et skridt i den rigtige retning«, sagde Mehmed Uzun til den Svenske avis Dagens Nyheter.

Myndighederne i Tyrkiet har forfulgt Mehmed Uzun, siden han i 1977 rejste direkte fra et tyrkisk fængsel til Sverige, hvor han i mange år har levet i eksil.

Mehmed Uzun blev født i 1953 i nærheden af Diyarbakir i den østlige del af Tyrkiet. Hans modersmål er kurdisk, der siden 1923 har været forbudt i Tyrkiet og fortsat er det. Han blev arresteret allerede i 1971 efter militærkuppet i Tyrkiet på grund af sit forsvar for det kurdiske sprog og kultur.

Efter nye fængselsophold gik han i 1977 i eksil i Sverige, hvor hans forfatterskab blev indledt. Han er en af de første forfattere, som skriver på kurdisk, der er et af verdens ældste sprog.

Mehmed Uzun har skrevet seks romaner på kurdisk, en syvende er på vej, og det er også blevet til flere essay-samlinger og antologier. Flere af hans værker er oversat til svensk, for eksempel romanen ‘I skuggen av en förlorad kärlek’ (Forlaget Ordfront), som gennem en kærlighedshistorie også fortæller kurdernes moderne historie.

Hans bøger er også oversat til tyrkisk, fransk, tysk, arabisk, norsk, nederlandsk og persisk. Internationale kritikere og litteraturforskere placerer ham som et af verdenslitteraturens store navne.

Netavisen 23. april 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne