Den store tur

Af Klaus Riis

Hvad sagde den bibelske Jonas da han gled ned i hvalfiskens bug? Hvad sagde myggen til elefanten?
‘Forholdet mellem vore to lande har aldrig været bedre siden 2. verdenskrig’.
Det var hvad den danske statsminister euforisk kunne fortælle de zoomende tv-kameraer efter besøget hos George W. Bush – og det var lige hvad USA havde brug for, og grunden til den statsmandsagtige modtagelse, der blev Anders Fogh Rasmussen til del:
– Danmark er en af vore allerbedste og mest loyale allierede, og det ønsker præsidenten at vise sin taknemmelighed for, og derfor får statsministeren den store tur, hviskede en amerikansk diplomat i øret på den benovede danske verdenspresse.
Sidst en international statsmand fik ‘den store tur’ var, da den af USA-indsatte repræsentant for Unicol og Pentagon Hamid Karzai besøgte Washington.
Fogh Rasmussen har årsag til at være glad for sammenligningen.

Det er til Danmarks og danskernes skam, at forholdet mellem USA og Danmark (som er ganske ensidigt, og helt på amerikanske præmisser) aldrig har været bedre end under en krigslysten, rovgridsk regering, der repræsenterer de mest profitgrådige koncerner og en glubsk og blodtørstig militærmagt. USA har brug for selv lille Danmark, den mest trofaste allierede ved siden af Tony Blairs UK og Ariel Sharons Israel på en tid, hvor USA på grund af sin røverpolitik, supermilitarisme og supermagtsarrogance bliver mere og mere forhadt og reelt set mere og mere isoleret i verden. Så tager man det hele med . . .
Fogh-regeringen har utvetydigt erklæret sig for USA’s næste krig: det endelige opgør med Irak, som forberedes militært i disse uger og måneder, og hvor de amerikanske pendulbesøg verden over, som vicepræsident Cheneys i Mellemøsten i sidste uge, handler om at banke en flok modvillige ‘allierede’ på plads, så de drager med i felten.
Igennem mere end et årti har USA og England holdt dele af Irak besat og sikret opretholdelsen af en forbryderisk blokade, der har kostet 1,5 million civile irakere livet, heraf mere end ½ million børn under 5 år. Ikke et kritisk ord i forholdt til denne blokade rejste Fogh i Washington. Ikke den ringeste form for advarsel til den skydegale amerikanske præsident om, at en krig mod Irak ikke støttes af Danmark, den danske befolkning eller befolkningerne i EU-landene, for den sags skyld. Som bekendt skal Fogh Rasmussen være formand for det danske EU-formandskab – EU’s politiske overhoved i det næste halve år – hvor krigen mod Irak skal gennemføres.
Det kan også være en grund til at høgene i Washington kan lide den lille Fogh.
Den danske statsministers USA-besøg bragte den ny krig nærmere.

I sin samtale med krigsminister Rumsfeld behandlede Fogh de konkrete planer mere detaljeret. Indbefattet det penible spørgsmål om at lade den mistænkte krigsforbryder og massemorder, der for tiden bor på ‘tålt ophold’ i Sorø, I tiden mellem de to højdepunkter på USA-turneen lod statsminister sig bruge som fremvisningsmodel for de nyeste bedrifter i den amerikanske krigsindustri – den nye serie krigsfly, der vil dræbe titusinder af mennesker i århundredets andet årti. Med andre ord: projekt Joint Strike Fighter.
Også her havde Fogh en god nyhed til værterne: Danmark er med i århundredets største våbenprojekt. Uden den fjerneste offentlige debat er det besluttet, at hundredvis af millioner danske statskroner skal ødsles bort på rustningsindustrien for at sikre dansk industris deltagelse i udviklingen af de ny krigsfly, der efter planen skal afløse F-16 flyene indenfor de næste 10 år – for at sikre de danske våbenproducenter deres bid af kagen.
Beslutningen er taget, har den danske Rumsfeld ved navn Jensby meddelt – efter langvarig og intens lobbyvirksomhed fra den danske krigsindustri, med Århus-firmaet Terma i spidsen, selvom dansk deltagelse bliver langt dyrere end først angivet.

Der er tale om en direkte statsstøtte til den danske våbenindustri (eller som det betegnes i borgerlige kredse: danske virksomheder indenfor forsvarsindustrien), da pengene vil vende tilbage som ordrer til danske virksomheder. Der er masser af guld at hente for danske krigsproducenter ved at deltage i den amerikanske oprustning/udvikling af nyt militært isenkram.
Det danske Folketing har bundet også sig til at købe de amerikanske jagerfly til erstatning af F-16 flyene. Pris godt 22 milliarder, hvis samtlige F-16 jagerfly udskiftes.
‘Vi kan også stikke’, sagde myggen.
Og det stygge er, at den kan og vil, veltilpas i den amerikanske vom.

Kommunistisk Politik 7, 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne