Strejker og faglige møder – mens nye angreb på aktionsretten forberedes

Det ulmer på arbejdspladserne op til onsdagens store demonstration mod finansloven i København og protester mange steder i landet. Faglige møder og strejker kan blive en del af det, for harmen er stor. Informationschefen i SAS, Troels Rasmussen, udtaler til medierne:
– Vi har begrundet frygt for, at en del af vores personale vil befinde sig på slotspladsen i morgen. Og går det så galt, som vi er bange for lige nu, vil det komme til at betyde aflysninger af afgange.
Lufthavnsarbejderne frygter at blive ramt meget hårdt af højreregeringens bebudede deltidslov. Også på en række andre københavnske arbejdspladser er der indkaldt til faglige møder.

Harmen vil få ny næring af et nyt angreb på arbejdernes tilkæmpede rettigheder: Nu vil VK-regeringen beskære konfliktretten til benet.
Kristeligt Folkeparti har genfremsat sit forslag fra sidste år, som blev fremlagt sammen med Venstre og Konservative om at afskaffe blokaderetten. Og Dansk Folkeparti støtter selvfølgelig.

I en række tilfælde har faglige blokader drejet sig om at virksomheder har indgået aftaler med den gule Kristelig Fagforening, men afvist overenskomster med f.eks. SiD. En sådan lovgivning vil yderligere ødelægge arbejdernes muligheder for at forsvare deres løn- og arbejdsforhold og almindelige rettigheder. Der er tale om et angreb af langtrækkende betydning.

Ifølge dagbladet Politiken er LO’s formand, Hans Jensen, ‘rasende’:
– I dag er der en hårfin balance i magtforholdet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Hvert eneste initiativ, vi ser fra Folketingets flertal, går ud på at svække lønmodtagerne, og sådan ser jeg bestemt også på det her. Det tjener kun et formål, nemlig at styrke den rå kapitalmagt, siger han.

Hans Jensen har ikke ret i, at der eksisterer en ‘hårfin balance’: Arbejdsgivernes magt og magtmidler er på papiret langt større end arbejdernes, der kun har organisation, sammenhold og aktioner at stille op mod arbejdsgiverne, staten, arbejdsgivervenlig lovgivning og arbejdsgiver-organisationer og kapitalkontrollerede medier. Og så har de selvfølgelig selve deres antal, deres massive demokratiske flertal, som medierne under konflikter kalder ‘gadens parlament’.
Derfor skal de begrænsede rettigheder for at imødegå det nuværende arbejdsgiverfelttog, som Fogh-regeringen går i spidsen for, skrumpes – nu og for al fremtid.
Håber den.

Se også
APK: STOP FOGH & CO.
Status 20. marts: Højreregeringen har bekendt kulør

Netavisen 20. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater