Krav om flere EU-soldater til Afghanistan

EUs udsending i Afghanistan, den tyske diplomat Klaus Peter Klaiber, anbefaler, at den “internationale” besættelseshær (officielt betegnet fredsstyrke) i Afghanistan styrkes. Der bør sendes flere vestlige soldater (soldater fra EU-lande/NATO-lande) til Afghanistan som følge af den sikkerhedsmæssige situation i landet, kræver Klaiber, der kommer fra en topstilling i NATO.

Den internationale ‘fredsstyrke’ (i FN-regi), som de danske mineryddere er en del af, er en styrke, som er blevet oprettet specielt for at værne den amerikansk indsatte Hamid Karzai og hans administration. Hans regering og position er særdeles usikker. Mujahedinerne (taliban m.fl., som nu har antaget deres ‘gamle’ betegnelse, bl.a. brugt under kampen mod den sovjetiske besættelse) er nu begyndt at gennemføre guerillakrigsaktioner gså i Kabul. Men Karzai trues også af sine medministre, klanhøvdingene fra Den nordlige Alliance, og der er ikke blevet etableret en centraladministration uden for det ‘FN’-beskyttede Kabul. Karzai har ofte forlangt en udvidelse af hans beskyttelseshær og indsættelsen af den også i andre byer og provinser for at stabilisere hans regime.

‘Fredsstyrken’ er under tysk militær kommando – men koordinerer selvfølgelig med den virkelige militære magthaver i Afghanistan, den amerikanske overkommando. Den er også en del af EUs nye militære udrykningspolitik, og de danske og tyske minerydderes død blev da også af EUs udenrigskommissær Chris Patten fremdraget som et eksempel på EUs nye internationale rolle. De dage er forbi, da Europas udenrigspolitik udelukkende bestod i at finansiere andres indsats, sagde han:
– Mens europæiske soldater gør deres arbejde i Afghanistan med fare for at miste livet, er vi fra europæisk side involveret i nationbuilding i Afghanistan.
Udgangspunktet for EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik er ifølge Chris Patten, at EU aldrig vil kunne hamle op med USA på det militære område. I stedet for at konkurrere med USA skal EU ‘koncentrere sig om at forbedre og professionalisere det bidrag, vi allerede giver’, sagde Patten.

Hvad er egentlig de danske Afghanistan-fareres status? Er de dele af en EU-styrke (som EU mener), af en amerikansk-ledt styrke (som den amerikanske præsident George Bush mente i sit kondolencebrev til statsminister Fogh Rasmussen, der sendte de døde soldater afsted), af en NATO-styrke, en Karzai-styrke, en FN-styrke – eller hvad?
George Bush skrev: ‘Fortæl venligst de sårede soldater og familierne til dem, der mistede deres liv, at USA er dybt taknemmelig for deres offer’.

Under alle omstændigheder skal de tre danske og de to tyske minerydderes død i Afghanistan misbruges til at bane vejen for yderligere EU-involvering på USA’s side i krigen. Begrundelsen er, at ISAF-styrkerne befinder sig i et stærkt fjendtligt miljø, hvilket de 5 minerydderes død understreger, hvorfor der er behov for flere vestlige soldater. Som beskyttelse mod den overhængende risiko for nye angreb på fredstyrkerne fra tilhængere af det tidligere Taliban-styre.

Den tyske EU-udsending fastholder dog den officielle forklaring om de fem dødsfald, at der var tale om en ulykkeshændelse og ikke “et angreb iscenesat af de mennesker i Afghanistan, der stadig ikke vil indse, at det internationale samfund og den nye regering arbejder for landets bedste”.

Udover flere soldater her og nu, mener EU’s udsending, at det er nødvendigt, at EU-lande fortsætter med at bidrage med soldater til ISAF-styrkerne, når det nuværende EU-mandat udløber til maj. Det er ifølge Klaiber nødvendigt med en fortsat kraftig vestlig (læs en amerikansk ledet og kontrolleret) militær tilstedeværelse for at lægge pres på parterne og sikre, at alliancen mellem forskellige etniske grupper og partier, der sidder i den midlertidig regering, holder.

Den militære besættelse af og kontrollen med den politiske udvikling i Afghanistan skal bevares, så de amerikanske olie-interesser mm. i området sikres. Med fuld opbakning og aktiv militær støtte fra EU, proklamerer altså EU’s udsending i Afghanistan. Bl.a. for at forhindre, at andre lande i regionen såsom Pakistan får indflydelse på udviklingen i Pakistan, forklarer han.
Målet er ikke at sikre et frit og uafhængigt Afghanistan, men USAs magt – og EU en del af kagen.

Netavisen 10. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater