Lov om deltid til januar

Venstres beskæftigelsesminister har travlt. Claus Hjort Frederiksen stiler efter at fremsætte et lovforslag om deltid allerede til januar.
Regeringen mener, at den enkelte lønmodtager og arbejdsgiver skal have ret til at aftale deltidsansættelse og -løn. Denne mulighed eksisterer i mange overenskomster i dag; men mange af dem rummer samtidig nogle barrierer, der står i vejen for regeringens ønske om fuld liberalisering på dette marked.

En liberalisering vil betyde, at masser af fremtidige jobs kun vil kunne fås, såfremt den enkelte accepterer deltidsansættelse, og derfor er tvunget til at have 2, 3 eller 4 arbejdsgivere.
Derfor er regeringen så forhippet på at komme barriererne til livs.

Claus Hjort Frederiksen er bekendt med det problematiske i at gribe ind i allerede eksisterende overenskomster, hvorfor han har udtrykt ønske om fagbevægelsens inddragelse i den kommende lov.

Flere forskere har også peget på, at beskæftigelsesministeren “sparker en åben dør ind”. Antallet af lønmodtagere på deltid har været kraftigt faldende de sidste 10 år, og er der et behov, finder man ud af det lokalt – overenskomstregler eller ej.

Men Claus Hjort Frederiksen fastholder, at han vil have en lov. Samtidig erkender han, et lovindgreb om deltid og mod eksklusivaftaler vil svare til et kontraktbrud.
– Ja, og det er med fuldt overlæg. I dagens Danmark bør vi være nået så langt, at man selv kan bestemme, hvor længe man vil arbejde, og om man vil være medlem af en fagforening, siger han.

Netavisen 21. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater