EU på vej i krig – mens titusinder protesterer

Studerende og antiglobaliseringsdemonstranter

20-25.000 deltog i demonstrationerne ved EU-topmødet i Laeken nær Bruxelles i dag. Efter den faglige kæmpedemonstration torsdag, som anslås at have været mindst på 100.000, måske helt op til 120.000 deltagere, var fredagens demonstration mest præget af unge. Tusinder studerende protesterede mod ‘markedsgørelsen’ af uddannelserne i EU som afslutning på deres aktionsuge. Antiglobaliseringsdemonstranterne protesterede mod EUs imperialisme. Og hele den også politisk brogede flok, med kulørte, røde og sorte sektioner vendte sig alle massivt mod krigen i Afghanistan, som EU-lederne samtidig engagerede sig stadig mere i.

Den belgiske udenrigsminister Louis Michel kunne meddele, at EU havde besluttet at sende en ‘fredsbevarende’ styrke til Afghanistan med soldater fra alle medlemslande. I begejstrede vendinger fremholdt han det som en historisk første. Et eksempel til hyppig efterfølgelse.

Michel måtte dog senere korrigere sig selv: Alle EU-lande har godt nok besluttet at sende tropper til Afghanistan, men ikke som EU-hær, men under FN-flag og britisk ledelse. Formelt er det en gigantisk brøler. Reelt ændrer det ikke noget ved noget: EU-landene er på vej ind i den afghanske krig. Ikke længere blot som USA-støtter, men alle sammen som deltagere.

Danmark får det hele med: Både jægersoldater og kampfly, som blev besluttet i folketinget fredag med alle stemmer minus SF og Enhedslisten – og i næste uge yderligere tropper i FN-regi. Udgifterne er enorme – og i alle EU-landene eksploderer rustningsbudgetterne. Tyskland har netop besluttet at investere i 40 nye Airbus-fly til troppetransport verden over.

EU-ministrene reagerede ikke på George Bushs meddelelse om, at USA nu fra om 6 måneder har forladt ABM-traktaten mellem USA og Rusland (det daværende Sovjetunionen), der siden 1972 har dannet en ramme om en vis atomar ligevægt. Den europæiske modstand er pist væk. Kun fra Sverige lød der advarende ord om faren for strategisk ubalance og et nyt rustningskapløb. Den danske udenrigsminister Per Stig Møller beklagede så lavmælt som muligt beslutningen – og er helt parat til at arbejde med på at gennemføre den!
Putin kalder den ‘uklog’, men Rusland har accepteret den. Kina er den eneste stormagt, som retter kraftigere angreb på den amerikanske enegang, som signallerer dens vilje til at forblive verdens atom- og militærmagt nr. 1.

Rustningskapløbet, konventionelt og atomart, er allerede i fuld gang. Og EU-borgerne skal lægge sig i selen for at stoppe den massive omfordeling af budgetterne til fordel for våbenindustrien, hær og politi.

Modstanden er der – overalt i EU. Det blev endnu engang demonstreret ved dagens demonstration, der følges op af en ny fredsdemonstration lørdag.

Det kom til sammenstød mellem en mindre gruppe anarkister og politiet, der brugte tåregas. Tilsyneladende blev mere end hundrede arresteret.

Netavisen 15. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater