Mere end 100.000 til faglig demonstration i Bruxelles

Protesten mod krigen i Afghanistan var klar

Torsdagens store faglige demonstration i Bruxelles i forbindelse med EU-topmødet i Laeken, som starter i morgen, blev en af de største arbejdermanifestationer mod EU nogensinde, hvis ikke den største.

Mere end 100.000 deltog i den fem timer lange march gennem Bruxelles under overskrifter som ‘Et Europa for mennesker – ikke for profit’. Der var meget store deltagerkontingenter fra franske fagforeninger (CGT) med mere end 10.000, fra Tyskland og Belgien. Men de fleste EU-lande havde pæne repræsentationer – herunder også Spanien, Portugal, Italien, Holland og Luxembourg. Et mindre hold kom fra UK – og Danmark var slet ikke repræsenteret på faghforeningsplan.

Demonstrationen var indkaldt af Euro-LO (EFS – Den Europæiske Faglige Sammenslutning) for at vinde opslutning om det socialdemokratiske/socialistiske krav om et reformeret og ‘socialt EU’. Men for de fleste demonstranter drejede det sig om protest mod arbejdsløshed og voksende udbytning under en økonomisk krise, som kradser stadig mere i alle EU-lande. Den kampvillige linje i den europæiske fagbevægelse markerede sig også stærkt gennem demonstrationen. Den markerede sig også med massive protester mod USAs EU-støttede krig mod Afghanistan.

Fredagens demonstration, som falder sammen med topmødets start, vil blive mindre end den massive faglige demonstration, men alligevel af betydelig størrelse. På trods af terror og krig fortsætter protesterne mod opbygningen af supermagt EU og globaliseringen i masseomfang. Hverken arbejderbevægelsen i EU-landene eller antiglobaliseringsbevægelsen er død.
Fredagens demonstration får også tilslutning fra studerende og skoleelever fra en lang række EU-lande, som har gennemført en aktionsuge mod privatisering og brugerbetaling på uddannelserne – herunder fra tre busser fra Danmark.
Lørdag er der annonceret en større fredsdemonstration. Omkring demonstrationerne afholdes en række mindre demo, seminarer og manifestationer.

Mens den faglige demonstration forløb uden sammenstød er det belgiske politi toprustet. En række tyske antigobaliseringsdemonstranter har fået udrejseforbud fra Tyskland: og en del fra forskellige lande har ikke fået lov til at komme ind i Belgien.
Med tanke på G8-topmødet i Genua, hvor myndighederne tillod nazistisk infiltration blandt de anarkistiske globaliseringsmodstandere, er det bekymrende, at en nazistisk organisation ‘L’Assaut’ har fået tilladelse til at demonstrere lørdag parallelt med anarkisterne.

Politiet slå hårdt ned på en fredelig besættelse onsdag af CEFICs – den europæiske føderation af kemiske industriers – hovedkvarter i Bruxelles i protest mod dennes massive indflydelse på EU-kommissionens miljøafgørelser. Godt 50 aktivister deltog i aktionen – hvoraf en gruppe blokerede kontorererne, mens andre blev udenfor med et sambaband. Det føderale politi arresterede alle deltagere. Dehar alle fået arrestationen opretholdt og skal for retten hos en dommer.

Netavisen 14. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater