Tillidsmands-“topmøde” i Odense

Det store tværfaglige tillidsmandstræf i Odense i dag, der ventes at samle omkring 1500 tillidsfolk fra hele landet, vil give et signal om, hvordan arbejdspladser og fagforeninger vil gå op mod Fogh-regeringens arbejderfjendske program.

Da TR-topmødet, som det hedder, først blev planlagt af LO og en række faglige organisationer under overskriften ‘Fremtidens fagbevægelse – fremtidens arbejdsplads’ var Poul Nyrup stadig statsminister, og hensigten med mødets parallelle konferencer og 24 seminarer var at banke tillidsfolkene på plads bag den socialdemokratiske regerings og LO-toppens EU-inspirerede arbejdsmarkedspolitik.

Det afspejler sig også i konferencens temaer. Under slagord som ‘decentralisering’ og ‘demokrati’ har LO-toppen pushet på for flere og mere omfattende lokale arbejdspladsaftaler – til klar bagdel ikke mindst for arbejderne på de mindre virksomheder, og kun til klar fordel for arbejdsgiverne. Eller i ‘smidiggørelse’ af arbejdstiden, hvor man er kommet langt under Nyrup-regeringen. Den ugentlige arbejdstid kan varieres som man vil, når bare gennemsnittet er 37 timer pr. uge målt på årsbasis. Decentraliseringen har også ramt overarbejdet. Helt i tråd med EU’s og arbejdsgivernes direktiver og ønsker.

Men konferencen finder sted i en anden situation, end planlæggerne havde tænkt sig. Fogh-regeringen har netop fremlagt sit utilsløret arbejderfjendske regeringsprogram med en række frontalangreb på de faglige organisationer og på fagbevægelsens medlemmer – herunder grove angreb på de arbejdsløse og de unge.

Derfor bliver det egentlige tema et andet: Hvordan skal arbejdspladserne og de kampvillige klubber og fagforeninger sejle op mod de nye og forstærkede angreb fra VK-regeringens side? Hvordan vil socialdemokratiet og LO-toppen forholde sig? For klassebevidste tillidsfolk er der ingen tvivl: der må svares igen ved at mobilisere arbejdspladserne til kamp for at stoppe det reaktionære felttog.

Anderledes forholder det sig med LO-toppen: Signalerne herfra har været at ‘kampen’ skal føres af socialdemokratiet gennem en ‘ansvarlig oppositionspolitik’ – det vil sige forlig med VK-regeringen, der hjælper angrebene på arbejderklassen igennem. For at undgå det, der er endnu værre, siger de – med henvisning til Dansk Folkeparti.

Odensetræffet vil give et vigtigt signal om arbejderklassens umiddelbare reaktion.

Se også Arbejderpartiet Kommunisternes udtalelse til tillidsmandstræffet
Fremtidens fagbevægelse skabes nu

Baggrund:
Fagforeningsfjendske Venstreforslag – helt i EU’s ånd
Decentrale arbejdspladsoverenskomster

Netavisen 28. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater