Sikkerheden på Lindø-værftet kritiseres skarpt

Sikkerhedsforholdene på Fyns største arbejdsplads – det A.P. Møller-ejede Lindø-værftet – er på ny kommet i offentlighedens søgelys ovenpå en alvorlig kranulykke. Til at held kom ingen arbejdere til skade, da en kranarm faldt ned i en nybygning.

Det er skibsværftsarbejdernes sikkerhedsrepræsentanter, der ovenpå ulykken har rejst skarp kritik af sikkerheden omkring brugen af kraner. Den kran, hvis kranarm knækkede af, er mellem 40 og 50 år gammel og dermed mere end nedslidt, udtaler sikkerhedsrepræsentant Peder Thomsen. Det kan ikke udelukkes, at slitage er den egentlige årsag til ulykken.

Sikkerhedsrepræsentanterne har indenfor de seneste år adskillige gange rejst klager over den akutte sikkerhedsrisiko ved brugen de nedslidte kraner og peget på, at vedligeholdelsen af kranerne ikke er tilstrækkelig. Kranerne er simpelthen slidt totalt ned, og de sikkerhedsforanstaltninger, som værftet har iværksat, er utilstrækkelige, mener sikkerhedsrepræsentanterne. Det er simpelthen ikke rentabelt for værftet at vedligeholde kranerne forsvarligt. De bør simpelthen skrottes.

Der var tale om en 25 ton tung og 20 meter lang kranarm, der i mandags brasede ned i nybygningen Lica Mærsk. Det var rent held, at ingen arbejdere kom til skade/blev dræbt. Ifølge Arbejdstilsynets foreløbige undersøgelseraf ulykken skyldes uheldet, at et trykluftsrør knækkede og dermed frigjorde indhivningstromlen. Kranarmens egen vægt fik den derefter til at styrte. Det er formodentligt mange års vibrationer og slitage, der fik røret til at knække, mener Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet mener ikke på nuværende tidspunkt at kunne konkludere, at kranen har været dårligt vedligeholdt. Og det A.P. Møller-ejede skibsværft, Lindøværftet, bedyrer naturligvis, at alt er blevet gjort for, at sikkerhedsforholdene omkring brugen af kranerne var optimale…

Netavisen 13. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater