Fyringer fra Grundfoss til AF

Bølgen af massefyringer på de danske arbejdspladser er begyndt at rulle.
En af de store virksomheder i Danmark – Grundfos – fyrer 275 arbejdere på hovedfabrikken i Bjerringbro og i Aalestrup og Langå. Det er 7 pct. af den danske arbejdsstyrke på 4800 medarbejdere. Ialt beskæftiger Grundfoss 11.000. Om fyringer i udlandet er intet oplyst.

Årsagen er den internationale økonomiske krise. Kommunikationsdirektør Sune Salling-Mortensen siger til Jyllands Posten:

– Først på året troede vi på en utrolig stærk vækst. Hen mod sommeren måtte vi så erkende, at flere af vore større markeder var ramt af afmatning. Vi håbede på, at det ville være forbigående og holdt derfor hjulene i gang. Som en sidste udvej producerede vi i en periode til lager for at afbøde det svigtende salg.
– Vi håber på en vending i 2002. Men vi kan ikke give nogen garanti for, at det ikke bliver nødvendig med flere nedskæringer
, tilføjer han.

Også landets arbejdsformidlinger skal til at fyre folk – mens der er udsigt til titusinder flere arbejdsløse i løbet af vinteren. Cirka 150 job skal spares væk, og cirka en tredjedel vil ske ved fyringer. Syv AF-regioner er tvunget til at fyre folk.
Fyringerne skyldes først og fremmest, at mange af AF’s penge går til edb-systemet Amanda, og samtidig skal AF ifølge regeringens finanslovsforslag klare sig for cirka 40 millioner kroner mindre næste år.

Medarbejderne på AF er godt sure over, at arbejdsminister Ove Hygum (S) vil have en bedre service fra AF, samtidig med at der skal fyres folk.
– Jeg ved ikke, hvad det er for en virkelighed, arbejdsministeren lever i. For mig at se er det, han siger om mere individuel sagsbehandling og håndholdt aktivering, ikke andet end varm luft, siger Thora Petersen, der er formand for HK-personalet på landets arbejdsformidlinger, til Politiken.

Bag den officielle forklaring kan også ligge den kendsgerning, at Ove Hygum forbereder at overdrage en del af arbejdsformidlingsvirksomheden til private firmaer.

Netavisen 6. november 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater