Lørdag den 27. oktober – international protestdag mod krigen

Det er i mange lande der bliver demonstreret lørdag den 27. oktober i den anden store runde af protestdmeonstrationer mod krigen mod det blødende Afghanistan, hvor nye civile ofre føjes til den dagligt voksende liste. Mere end tusinde civile afghanere – herunder masser af børn – har indtil videre mistet livet som ofre for amerikanske ‘fejlbombninger’ – der har ramt moskeer, hospitaler, Røde Kors-bygninger og udslettet hele boligkvarterer og landsbyer.

International A.N.S.W.E.R. – den amerikanske fredskoalition, der rummer en lang række organisationer og bevægelser – har opfordret til, at lørdag den 27. oktober bliver en dag, hvor krigsmodstanden manifesterer sig bredt og lokalt. I USA over hele landet, i alle staterne.
Men ikke bare i USA – i en lang række andre lande bliver 27. oktober markeret som den ny internationale protestdag mod krigen.
I Hiroshima afholdes der protest.
På Filippinerne. I Canada. I Hawai.
I Holland. I Norge.I Sverige. I Danmark.
Land efter land.

I Danmark sker det med to større markeringer. En demonstration foran Christiansborg lørdag kl. 14, der derefter går gennem byen til Rådhuspladsen kl. 15.30. Foran Christiansborg taler Jesper Klein og formanden for el-lærlingene i København, kreds 1, Ali Tarchichi. På Rådhuspladsen taler Jens Borking,næstformand TIB-København (Fagforbundet Træ-Industri-Byg), Anja Johansen, Militær- og Nægterforeningen samt Shiva Farahmand, Initiativet Nej til krig og terror, som er arrangør af demonstrationen. Begge steder er der musik og kulturindslag. Mødeledere: Dorte Grenaa og Finn Ekman.

Politiet i København har meddelt arrangørerne, at der ikke vil blive givet tilladelse til demonstration ved den amerikanske ambassade, der er i sikkerhedsmæssigt højt beredskab, angiveligt efter instruks fra ‘højere myndigheder’. Der bliver i øjeblikket, siger politiet, kun givet tilladelse til demonstrationer på tre pladser i København: foran Christiansborg, på Rådhuspladsen og på Axeltorv – angiveligt ‘af hensyn til de deltagendes sikkerhed’.
Det ligner en kraftig indskrænkning af forsamlingsfriheden i praksis – af ytringsfriheden.

I Odense arrangerer Netværket Nej til USAs krig også demonstration. Hovedtalerne her er tidligere forbundsformand i SiD Hardy Hansen og professor Minna Skafte-Jensen fra Syddansk Universitetscenter. Den starter kl. 12 i Flakhaven.

Overalt i landet opbygger fredsbevægelsen sig. Udover demonstrationer organiserer den fakkelvagter for fred, høringer og debatmøder og giver oplysninger om krigen, som forties i den dominerende presse.

Se også A.N.S.W.E.R.s liste over arrangementer den 27. oktober (Engelsk)

Netavisen 26. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne