Den tålte hærchef og hans ofre

I de sidste dages mediedebat har det ikke skortet på udtalelser fra diverse politikere om en mulig vrimmel af terrorister midt iblandt os. Ikke mindst af arabisk og muslimsk herkomst og udseende.

Det skal underbygges – og det varede ikke længe, før flittige journalister havde fundet én frem. I dagspressen har man pludselig kunnet læse om en irakisk hærchef som asylansøger i landet. En tdl. hærchef, som menes at have stået bag giftangrebet på kurderne i det nordlige Irak i Halabja i 1988. En af de uhyggeligste massakrer i de seneste årtier: mænd, kvinder, børn, gamle dræbt af giftgas. Det kostede 5.000 kurdere livet og lemlæstede titusinder.
Samme år blev yderligere titusinder drevet på flugt på grund af giftgasangreb.

– For kurderne er det helt naturligt, at en sådan morder, der ikke skjuler sin aktive deltagelse i massakrerne i slutningen af 80’erne, straffes. Denne straf må udmåles efter internationale principper. Derfor mener FEY-KURD, at denne irakiske hærchef, hvis navn af os ukendt, stilles for den internationale krigsforbryderdomstol”, udtaler Sammenslutningen af de kurdiske foreninger Fey-Kurd.

– Men det bekymrer os, hvorfor denne mystiske mand først omtales nu. Det må være et stykke tid siden, denne mand har afgivet forklaring om sine ugerninger. Det, der bekymrer os er, at de danske myndigheder vil bruge det mod andre asylansøgere. Vi håber, at det ikke vil gå over asylansøgere generelt.
Vi mener, at krigsforbrydere som denne hærchef skal behandles som krigsforbryder.
Mens asylansøgere, der flygter fra sådanne mennesker, skal behandles som reelle asylansøgere.”

Den konservative udlændingeordfører John Vinther kaldte i går både indenrigsminister Karen Jespersen (S) og justitsminister Frank Jensen (S) i samråd om de krigsforbrydere, der befinder sig i Danmark på såkaldt ‘tålt ophold’.

Den konservative retsordfører Helge Adam Møller kræver justitsminister Frank Jensens afgang.
– Jeg kan ikke forestille mig, at justitsministeren ikke har vidst, at der gik massemordere frit rundt i Danmark uden at blive retsforfulgt. Derfor bør han træde tilbage. Og hvis han ikke har vidst det, så er det, fordi han ikke kan styre det store system, han står i spidsen for. Så må han også træde tilbage, siger Helge Adam Møller.

Samtlige forargede politikere, der nu vil slå politisk mønt af denne sag (hvis det er en sag) for at mistænkeliggøre asylansøgere generelt som terrorister eller krigsforbrydere har været bedøvende ligeglade med, at en dansk nazistisk krigsforbryder, terrorist og morder, Søren Kam, har kunnet leve en behagelig tilværelse i naboland Tyskland uden at blive stillet for den danske domstol, hvor han hører hjemme.

Nu er klapjagten gået ind: nu skal asylreglerne strammes kraftigt op – og det er de almindelige asylansøgere, der flygter fra morderiske hærchefer (f.eks. irakiske eller tyrkiske) eller fra fascistiske dødspatruljer, som vil komme til at lide under det.

Netavisen 2. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne