Svensk politi har lov til at skyde demonstranter!

Svensk politi havde lovformeligt lov til at skyde med skarpt mod demonstranter for at dræbe under demonstrationerne mod EU’s topmøde Gøteborg i juni. Det var budskabet fra Sverige i går. Anklagemyndigheden har besluttet ikke at rejse tiltale mod politifolk, der skød. Sagen bliver end ikke undersøgt.

Står det til de svenske myndigheder, har Sverige har nu afsluttet sidste kapitel i drejebogen, der er en pendant til de danske 18. maj-begivenheder på Skt. Hans Torv i København efter EU-omafstemningen i 1993. Tre demonstranter blev hårdt såret. En af dem svævede mellem liv og død i ugevis.
Det er fastslået, at de to af demonstranterne blev skudt af den samme politimand.

I går besluttede den øverste anklager Björn Ericsson at afslutte sagen uden yderligere undersøgelser og uden tiltale mod de skydende politimænd. Beslutningen begrundes med at ‘politifolkene befandt sig i undertal og i en nødværgesituation, også i tiden før skuddene blev affyret, men de brugte ikke deres tjenestevåben før en kollega var kommet og situationen opfattedes som livfarlig’.
– Jeg har gennemgået det materiale vi har og konkluderet . . . at forundersøgelsen skal indstilles, siger Björn Ericsson. Ifølge Ericsson var angrebene mod politiet meget alvorlige, og ud fra et ansvarssynspunkt er det uvæsentligt, hvem af politifolkene det var, der skød.

En af de skudsårede, en 19-årig mand, blev – også i går – tiltalt for deltagelse i voldeligt opløb og vold mod tjenestemænd. Ifølge anklageskriftet har han kastet med sten og slået en betjent med en planke.

Masser af videooptagelser, fotos og vidneudsagn omkring skuddene viser imidlertid det modsatte: der var ikke tale om en livstruende situation for betjentene. Skuddene kunne ikke begrundes hermed. Gøteborgpolitifolkene undgik med nød og næppe – og uden det var deres fortjeneste – at blive mordere som det italienske politi en måned senere under protesterne mod G-8 topmødet i Genua, hvor antiglobaliseringsdemonstranten Carlo Giuliani blev myrdet.

Signalet fra Sverige er, at svensk politi har lov til at skyde demonstranter – og kan slippe af sted med det uden at sagen bare bliver undersøgt. Det vidner om hvor forpestet og reaktionært det politiske klima selv i lande, der roser sig af at være ‘demokratier’ og ‘retssamfund’ er blevet.
Det skal bidrage til at sidestille demonstranter med terrorister – og åbne for at den terrorsærlovgivning, som forceres frem i EU og i USA, skal anvendes mod antiglobaliseringsdemonstranter, EU-modstandere og mod militante arbejdere.

Venstrepartiet – det svenske SF – kræver nu, at den højeste anklagemyndighed i Sverige, statsanklageren, overtager sagen, sådan at forundersøgelsen kan fortsætte.
– Det er af afgørende betydning ikke bare for dem, som kom til skade og deres pårørende, men også for de politifolk, som ellers i manges øjne vil komme til at stå som skyldige, siger partiet i en udtalelse.

Netavisen 29. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater