Arbejdsløse er urimelige

– Det skal kunne betale sig at arbejde.
Det har været først Schlüterregeringens og nu Nyrup-regeringens slogan gennem de sidste to årtier. Det klinger jo kønt i øregangene; men det har ikke betydet, at der er flere mønter at klinge med i tegnebogen, selvom begge regeringer har grebet ind med diktater i overens-komstsituationer. Bag udtalelsen ligger nemlig, at de mener, at dagpenge- og kontanthjælps-niveauet er for højt.

Arbejdsministeriet har for nylig offentliggjort en undersøgelse, der lægger ved på bålet:
“Ledige kræver i snit 1.300 kroner mere om måneden i løn, end de realistisk ville kunne få for at påtage sig et job”, konkluderer undersøgelsen ifølge DA´s nyhedsbrev Agenda.
Professor i økonomi, Peder J. Pedersen, kommer regering og arbejdsgivere til hjælp ved at konkludere, at årsagen til de urealistiske lønkrav skyldes, at de ledige er fanget af det nuvæ-rende dagpengeniveau.
Så skal vi ikke befri de arbejdsløse for de snærende lænker ved at sænke deres dagpenge! – lyder den ræsonnerende logik.

Men det forholder sig omvendt. Tusinder af arbejdsløse bliver straffet på pengepungen ved at finde arbejde. Den højeste dagpengesats svarer i dag til ca. 80 kr. i timen, hvorfor du eksem-pelvis som kassedame/mand i et supermarked med en tilsvarende timeløn mister 1300 kroner om måneden, hvis du igen “ryger ud i køen”, fordi du kun “får” 90 pct. af din timeløn.
Det kan blive dyrt at slippe dagpenge”fængslet”.

KP16, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater