Sig op eller accepter lønnedgang!

De århusianske avisbude har fået kniven på struben: Gå 40 pct. ned i løn med en ekstra arbejdsdag eller sig op!

– Hvis du siger op, vil du modtage den oprindelige løn i opsigelsesperioden.
Sådan lyder resultatet af mødet mellem SiD Århus Lager og Pak og Århus Stifttidende. Fagforeningen betegner resultatet som en delsejr, fordi budene i opsigelsesperioden kan få deres oprindelige løn.

– Anden del af slaget bliver at fastholde avisbudenes lønninger udover opsigelsesvarslerne. Og for de voksne bude vil vi fastholde, at der efter overenskomsten ikke kan ske forringelser, oplyser Knud Aage Rasmussen, næstformand i SiD Århus Lager og Pak til Fagbladet.
Hvordan de unge avisbude, der vælger at sige op, kan garanteres fortsat fuld løn og arbejde, når de har sagt op, melder historien ikke noget om.

I forrige nummer af SiD´s forbundsblad, Fagbladet, var næstformanden anderledes skråsikker på resultatet:
– Man kan ikke forringe forholdene for de ansatte, når man overtager en virksomhed. Det er i strid med loven om virksomhedsoverdragelse, lød den fortrøstningsfulde udmelding.
Hvordan fagforeningen har kunnet indgå en aftale, som er i strid med samme lov, forklares ikke.

Hans Peter Nissen, salgsdirektør i det Berlingske Hus (ejer af Århus Stiftstidende), som ligger i strid med Lager- og Handelsarbejdernes fagforening i København om et lignende problem lægger heller ikke skjul på sin begejstring over aftalen.

I København har Bladkompagniet varetaget arbejdet med at bringe Berlingeren og Politiken til folks døre. Det er nu udliciteret til 20 mindre, nye firmaer, som kræver, at budene skal arbejde på landsoverenskomsten.
Fagforeningen har bragt sagen for Arbejdsretten, hvor den behandles den 21.juni.
Det Berlingske Officin blev sidste år opkøbt for 1½ mia. kr. af den norske storkoncern Orkla, som tilsyneladende ønsker at spinde guld på selv den yngste arbejdskraft.

Netavisen 19. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater