EU vil hindre et ‘nyt Gøteborg’

Det har knebet med de fælles beslutninger under EU-topmødet i Gøteborg, der som sin centrale opgave har fået at tilsidesætte det irske folks demokratiske Nej til Nice-traktaten ved at lade som om den ikke har fundet sted og sende den tilbage til en omafstemning næste år. Eet er man imidlertid enige om: man vil ikke se ‘et nyt Gøteborg’.

Disse valgte ‘demokrater’ undrer sig dybt og inderligt over, at det kommer til eksplosioner på gaderne. Det er ‘et angreb på demokratiet’, sagde Gøran Persson i går, og i dag meddelte Tony Blair på en pressekonference, at man ikke vil lade sådanne demonstrationer ‘påvirke den demokratiske proces’:

Denne type voldsomme protester har ingen plads i et demokrati, sagde den engelske ‘demokrat’. – Disse aktivister er kun kommet hertil med ét formål: at ødelægge og volde skade.

Fra EU-mødet er der derfor nedsat en arbejdsgruppe, der skal forhindre et ‘nyt Gøteborg. Ministre fra Belgien, Frankrig og Sverige skal sammen med deres politiledelser udarbejde planer herfor.
– Vi må arbejde sammen for at finde en måde at håndtere dette mere effektivt i fremtiden, sagde Gøran Persson på et pressemøde.

Blandt kravene i dagens store og fredelige demonstration var Væk med Schengen-aftalen. Ironisk nok ophævede svensk politi selv Schengen fredag og begyndte at afvise indrejsende ved grænserne og sende dem ud af landet. 61 personer er nægtet indrejse og sendt tilbage.
Samtidig har lederen af politiindsatsen i Göteborg krævet en stramning af lovgivningen. Han vil have ret til at tilbageholde folk i langt mere end de tilladte 24 timer:
– Vi må have tilladelse til at tilbageholde de mennesker, som forstyrrer ordenen i længere tid. Det er urimeligt at vi som nu under topmødet dag efter dag må slås mod de samme mennesker.

Det svenske politi er blevet hårdt kritiseret fra mange hold. Demonstranter og tilskuere har kritiseret en lang række provokationer, der var afgørende for udviklingen af urolighederne. Det har helt uhørt skudt ind i en folkemængde i stedet for at anvende mindre farlige våben. Og politifolk nøjedes ikke med at bruge deres egne våben, men mange af dem kastede med brosten fredag.
Det Hvide Hus i Washington har imidlertid takket det svenske politi dybt for dets indsats under Bush-besøget.

Netavisen 16. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater