DI: OK skal aftales på arbejdspladsen

Dansk Industri har allerede fastslået to vigtige krav til næste overenskomst
Alle løn- og arbejdsvilkår skal aftales på arbejdspladsen, og perioderne skal gerne være 4-årige eller mere

Kravene er væsentlige i planen om en afmontering af arbejderklassens kampkraft.Siden storkonflikten i ’98 har politikere, arbejdsgivere og toppen af fagbevægelsen haft travlt med at trække tænderne ud på arbejderklassens styrke ved samlet aktion. Overenskomstperiodernes længde er blevet længere og forskellige fra område til område, hvilket betyder, at man ikke kan gå samlet til afstemning. LO og DA er blevet enige om at opfordre deres respektive medlemsorganisationer til at optræde fælles med fælles materialer i anbefaling af deres forslag til overenskomstfornyelse. Perioder for varsling af konflikt er blevet forlænget, hvilket giver arbejdsgiverne mulighed for at forberede sig på en sådan, ligesom der dermed er indlagt mulighed for nye forlig i perioden.

På SiD Industris nyligt afholdte landsmøde forelagde Dansk Industri, som vanligt bliver inviteret med, et nyt krav, der vil splitte sammenholdet yderligere: Alle løn- og arbejdsvilkår skal aftales lokalt på de enkelte virksomheder, og overenskomsten skal kun være et sikkerhedsnet på arbejdspladser, hvor man ikke kan blive enige.
Forslaget vil tydeligvis uddybe skellet mellem de større og fagligt set stærkere arbejdspladser på bekostning af de mindre. Denne forskel vil i det lange løb også ramme arbejderne på de større virksomheder, da de heller ikke vil kunne benytte den samlede styrke.

Flere deltagere krævede, at det i givet fald må betyde, at konfliktretten skal flyttes med ud på arbejdspladsen, hvilket DI’s vicechef Jørgen Hansen afslog som en mulighed. I første omgang afviste Max Bæhring, formand for CO-Industri, kravet som urealistisk.
Til efteråret skal CO-Industri og Dansk Industri drøfte fremtidige overenskomster, hvor netop periodernes længde og decentralisering af overenskomsterne er til debat. I drøftelserne indgår også en udjævning af forskellen mellem timelønnede og funktionærer.

KP12, 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater