Folkets Göteborg – hvad sker der?

Göteborg er blevet en okkuperet by. Tusinder af betjente, tusinder af journalister, store politiske og embedsmandsdelegationer rykker ind – og titusinder af demonstranter. Byen er delt i to – topledernes Göteborg og folkets og de protesterendes Göteborg.

Et bredt spektrum af aktiviteter er forberedt til at finde sted udenfor ledernes mødesteder. Seminarer, modkonferencer, happenings, massedemonstrationer vil give udtryk for den brede folkelige modstand mod både USA og Den europæiske Union. Der vil samtidig være markeringer og arrangementer i en lang række andre lande.

Gennem lang tid har svensk politi forberedt konfrontation. Dets uprovokerede smadring af en demonstration i Malmø ved Ecofin-topmødet i april var et signal om, at det vil slå hårdt ned – og til at skræmme folk fra deltagelse i manifestationerne i Göteborg. Politiets aggressive optræden i Malmø har imidlertid ramt tilbage som en boomerang og tvunget til større forsigtighed.
Men det har trænet længe og er på plads i Göteborg, væbnet til tænderne og rustet med nye våben, specielt rekvireret til lejligheden.

Autonome og anarkister fra en lang række lande planlægger at gennemføre egne aktioner og manifestationer – ikke voldelige, men markante og militante, ifølge deres erklæringer. Attac Sverige har i sinde at vise deres bare for at vise verden, at Bush ikke er velkommen. Göteborgs Ikkevolds Netværk har allerede slået telte op i det kommende ‘forbudte område’ – ‘ingenmandslandet’ mellem toplederne og det civile samfund og demonstranterne. De har erklæret, at de ikke forlader området frivilligt, men bliver der indtil de måtte blive slæbt ud – for ‘vi synes ikke at de skal have lov til at afholde deres møder uden at bemærke at der demonstreres’, som en talsmand siger. En polititalsmand erklærer, at enhver, der sætter foden på det ‘forbudte område’, vil blive arresteret.
Tre busser med aktivister fra den finske Basta Ya!-gruppe blev stoppet ved grænsen – men fik efter intens politiundersøgelse lov til at fortsætte. Fem danskere er arresteret i Göteborg for at forberede ‘grov sabotage’.

Nogle hovedaktiviteter

Her følger en oversigt og nogle hovedbegivenheder i folkets Göteborg – men blot nogle af de planlagte manifestationer:

Onsdag indleder Göteborgaktionen 2001 sin store modkonference, der afsluttes søndag.

En stor antiimperialistisk demonstration mod den amerikanske præsident finder sted fra 17.30 torsdag ved Stora Teatern. Under paroler som ‘Bekæmp USA-imperialismen! Bryd med NATO!’, ‘Fordøm USA’s sanktionspolitik og verdensterrorisme – For freden!’, ‘Solidaritet med Palæstinas folk – Stop Israels terror nu!’ og ‘For et uafhængigt og alliancefrit Sverige’ samles en lang række solidaritetsorganisationer og partier i protest.

Fredag arrangeres en lang række møder, demonstrationer, happenings og konferencer.
Hoveddemonstrationen mod topmødet foregår under parolerne ‘Sverige ud af EU’ og ‘Nej til ØMU’ fra Järntoget kl. 18. Møde på Götapladsen 20.30. Blandt talerne: Anders Carlsson, formand KPMLr, Per Gahrton. MEP Miljøpartiet, Hans Lindkvist Center-nej, Jan Myrdal FIB/Kulturfront, Elvor Nilsson, formand Folkrörelsen Nej till EU, Gudrun Schyman, formand Venstrapartiet og Sören Wibe, socialdemokratisk EU-kritiker. Arr: Nätverket Göteborg 2001.

Lørdagens store anti-EU-demonstration arrangeres af Netværk Göteborg 2001, der har tilslutning fra ca. 80 forskellige organisationer og bevægelser, partier og fagforeninger i Sverige, Norge, Danmark og Finland. Den starter kl. 9.30 fra Linné-pladsen og deles i en række forskellige sektioner, der holder afsluttende møder på fire forskellige pladser

Udviklingen i topmødet vil løbende blive rapporteret af Indymedia Sverige og Yelah, Sverige. Danske MODKRAFT vil også rapportere løbende – og også Netavisen vil bringe direkte reportager og nyheder. Husk at bookmærke den!

Se mere hos Göteborgaktionen 2001.

Netavisen 13. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne