EU etablerer diplomatiske forbindelser med Nordkorea

Som den første konkrete følge af det historiske møde mellem en højtstående EU-delegation og den nordkoreanske ledelse i Pyongyang tidligere på måneden meddelte EU-Kommissionen i aftes officielt, at den vil etablere fulde diplomatiske forbindelser med Den Demokratiske Folkerepublik Korea (Nordkorea).

I forvejen har Nordkorea etableret diplomatiske forbindelser til alle EU-lande, endnu minus Frankrig og Irland, og forholdet mellem EU og Nordkorea er fra begge parters side positivt opprioriteret efter udskiftningen af USA’s administration i vinters. USA besætter fortsat Sydkorea, hvis regering prøver at fortsætte de diplomatiske kontakter med Pyongyang, som blev sanktioneret af Clinton, men i dag åbenlyst modarbejdes af Bush jr. Sydkoreas udenrigsministerium bød straks nyheden om de formelle EU-Nordkorea-forbindelser velkommen i går. EU-Kommissionen begrundede på sin side forbindelserne med ønsket om at skabe fred på den Koreanske Halvø samt om at hjælpe Nordkorea igennem den madmangel, der er et resultat af flere års voldsomme naturkatastrofer.

I Washington har udenrigsminister Colin Powell kommenteret nyheden om diplomatiske forbindelser mellem supermagtsrivalen EU og “slyngelstaten” Nordkorea med, at “det er EU’s egen beslutning, og jeg har ingen kritiske kommentarer om det.” USA´s attitude ift. Nordkorea er i løbet af de seneste måneder skærpet til det åbent krigeriske.

Netavisen 15. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne