Slagteriarbejderne viste vejen

Af Flemming Jensen
Faglig sekretær APK

Først tredje gang blev det et ja, da 82 pct. af godt og vel 16.000 slagteriarbejdere havde afgivet deres stemme. Selv i det tredje forslag til overenskomstfornyelse, som rummer væsentlige forbedringer i forhold til de to første, var der ikke stor entusiasme omkring indholdet. Trods en samlet forbundsledelsesanbefaling af forslaget, blev det vedtaget med 61 contra 39 pct. Med en stemmeprocent på 82 svarer det til, at hver anden slagteriarbejder har stemt ja, hvilket er en yderst reserveret opslutning.
Overenskomsten bevarer de to-årige perioder, giver 9½ pct. i resultat, hvoraf de 7 pct. falder som lønstigninger. De resterende 2½ pct. ligger på forbedringer på pension, fridage, løn under sygdom og barsel samt en række mindre forhold.
Resultatet er en væsentlig forbedring af de to forudgående forslag!

Det første indebar, at overenskomstperiodens længde skulle forlænges til fire år, ligesom løndelen stort set ikke var til at få øje på. Men forbedringerne har ikke fået slagteriarbejderne til at juble:
– Det er naturligvis positivt, at vi fik fjernet den 4-årige periode; men det er jo ikke en forbedring i forhold til, hvad vi hele tiden har haft, udtalte tillidsmand på Danish Crown, Odense, Kim Laursen til Kommunistisk Politik kort før afstemningen.
Kim Laursen er enige med størstedelen af landets tillidsrepræsentanter, der mener, at også dette mæglingsforslag burde være forkastet:
– Vi har ikke fået fri på de indeklemte fridage eller 1.maj. Desuden vil vi i forbindelse med maskinstop blive ramt på pengepungen.

Samtlige andre overenskomstfornyelser i dette forår har indbygget en forlængelse af periodens længde vekslende fra tre til fire år. Industriens område, som er den store bestemmende faktor i dette spil, lagde nemlig sidste år ud med en 3-årig overenskomstperiode.
Som de eneste har slagteriarbejderne brudt denne kæde ved at formå at fastholde den 2-årige periode.
Det er deres kampvilje, der har grundlagt dette resultat. De har ikke bukket sig i støvet overfor forbundsledelsernes manipulationer om, at tiden ikke længere er inde til kamp. Deres resultater er ikke bygget på de faglige lederes evne til forhandling; men på deres eget sammenhold og kampvilje.
Slagteriarbejderne viste vejen.

Netavisen 9. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater