EU-plan for de tidligere østlande

EU vil komme med et udspil til overgangsordninger for opkøb af landbrugsjord i ansøgerlandene. Ikke mindst i Polen vokser modstanden mod EU-medlemskabet, mens arbejdsløsheden med over 16 procent har nået nye rekordhøjder.

Kapitalstærke vesteuropæiske interesser står på spring for at opkøbe grunde og landbrugsjord i de tidligere østbloklande. Det har forstærket den folkelige modstand mod EU-medlemskab, samtidig med at EU-tilpasningspolitikken medfører større arbejdsløshed og mange andre negative sociale konsekvenser.

I Polen frygter f.eks. de tre millioner landmænd simpelthen at blive købt ud af rige tyskere og andre vesteuropæere. Den voksende modstand får EU-kommissionen til i denne uge at spille ud med et forslag til en særlig overgangsordning, hvorefter der skal gælde en syv-årig overgangsordning fra optagelsen af de første ansøgerlande i 2004 – d.v.s. indtil 2011 – før EU-borgerne får fri adgang til opkøb af landbrugsjord. Det omtales som en ‘delvis imødekommelse’ af ansøgerlandenes krav.

I Polen demonstrerede arbejderne 1. maj under parolerne ‘arbejde og brød’ imod den konservative Jerzy Buzek og hans regering, som med 15.9 procent officiel arbejdsløshed har sat nye rekorder.

Netavisen 3. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater