Nye EU-bananregler skræddersyet til de multinationale

EU’s nye importregler for bananer er som skræddersyede til de multinationale firmaer, som ejer de store bananplantager i den 3. verden, og i forvejen sidder solidt på produktion og import af bananer på verdensplan.

Den nye aftale stopper officielt den såkaldte banankrig mellem EU og USA ved en fordeling af licenserne til banansalg indenfor EU mellem producenter og importører fra hele verden, men prisen betales i højeste grad af de små bananproducenter i ulandene, der vil komme yderligere i lommen på de multinationale firmaer.

Kun 17 pct. af de samlede antal licenser gives til den kvote, der omfatter nye importører af bananer, mens resten foræres til de gamle importører og producenter af bananer. Det vil ført og fremmest gå ud over de såkaldte fairtrade-importører, der kæmper for en bæredygtig bananproduktion, så de små bananproducenter kan klare sig i konkurrencen med bananmonopolerne via en mere rimelig pris for deres produkter.
Småproducenterne vil i stedet blive tvunget til at sælge bananerne til spotpris til de multinationale firmaer, som med EU’s stempel sidder på 83 pct. af licenserne, dvs. på hovedparten af importen af bananerne.

Netavisen 27. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater