EU-hæren uafhængig af NATO

Den finske general Gustav Hägglund, som Danmark på trods af forsvarsforbeholdet sikrede posten som leder af EU’s militærkomité, har vagt opsigt ved at erklære, at Europahæren skal være ‘uafhængig af NATO’.

Det skærper modsætningerne mellem EU og USA, som nidkært vogter over sin globale militære dominans og frygter at EU som kommende supermagt vil blive en imperialistisk rival også på det militære område.

– Der er ikke tale om en underafdeling af NATO. Dette er et uafhængigt organ. Vi taler om et samarbejde med NATO, siger generalen ifølge avisen Daily Telegraph.

I Storbritannjien har udtalelserne uddybet modsætningerne mellem de konservative unionsmodstandere, der ønsker at bevare og forstærke den traditionelle engelsk-amerikanske alliance. General Hägglunds udtalelser står i skærende modstrid til premierminister Tony Blairs ‘garanti’ for, at EU-hæren skal udvikles som en del af NATO.

Dansk Folkeparti lægger sig udenrigspolitisk tæt op af de engelske konservative og har i forbindelse med den danske deltagelse i generalens udnævnelse ikke bare kritiseret regeringen for at overtræde det danske forsvarsforbehold, men også for ‘at puste til antiamerikanismen’.

Netavisen 16. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater