Frede Klitgård 1923-2015 - kampen mod nazi og for en anden fremtid


Klik på billedet og forstør


Med Frede Klitgård er en af de store antifascistiske kæmpere gennem et helt liv og et af de sidste vidner fra den væbnede modstandskamp gået bort. Frede holdt aldrig op med at kæmpe. Hans tro på modstandsbevægelsens idealer og en bedre fremtid for menneskene forblev usvækket.
Kort før sin død den 5. juni 2015 nåede modstandsmanden, kommunisten og journalisten  Frede Klitgård at redigere en bog med mange af hans artikler fra tidsskriftet Håndslag, som han var redaktør for i mere end 20 år. Bogen 'Sejrrigt oprør' er i A4 format og er på 340 sider.
Den udkommer den 29. august på Oktober Forlag.

Frede Klitgård gjorde her status over modstandskampen i indledningen til Serjrrigt oprør'. Han skrev bl.a.:

"Den danske ungdoms indsats i Danmarks frihedskamp 1940-45 fortjener al mulig respekt. De banede vej for et bedre Danmark. Hvis nogen dengang i 1945 havde forudsagt, at danske politikere senere ville sende dansk ungdom til fremmede lande som væbnet besættelsesmagt, ville vedkommende blive betragtet som galning.

Det lykkedes desværre ikke dengang at fastholde Danmark på fredens kurs. Der er brug for en ny modstandsbevægelse og nye kræfter, som vil give freden en chance og vinde frem."


Læs mere i

Indledningen til 'Sejrrigt oprør'Se også

Sammen mod krig og fascisme: Det antifascistiske tidsskrift Håndslag på nettet
Netavisen 21. juni 2015

Se

Håndslags hjemmeside

 

Frede Klitgård mindes


Mindemødet for Frede Klitgård: Modstandens nødvendighed og folkefrontens eksempel
Netavisen 22. juni 2015

Fra hele landet traf kammerater, venner og familie sammen i Oktober Bogbutik i København søndag den 21. juni for at mindes kommunisten og modstandsmanden Frede Klitgård.


Frede Klitgård representative of FIR-DK died in early June (pdf)
Berlin 18. juni 2015

Mindeudtalelse fra FIR - Federation Internationale des Résistante - Association Antifasciste. Frede Klitgård repræsenterede i mere end to årtier modstandskampens veteraner i FIR-DK.

Kommuniké fra det regionale møde i Europa juni 2015
Netavisen 18. juni 2015

Det regionale  europæiske møde i Den internationale konference af marxistisk-leninistiske partier og organisationer (IKMLPO/CIPOML)  blev afholdt i juni 2015 i Paris. Ved mødets start mindedes  to modige kammerater -  Frede Klitgård fra Arbejderpartiet Kommunisterne Danmark og Juan Marte fra Det kommunistiske Arbejderparti PCT,  Den Dominikanske Republik. Mødet blev dedikeret til disse to trofaste marxist-leninister og forpligtelsen til at følge deres strålende eksempel.


Comrade Frede Klitgård 1923-2015 - Hero of the Danish resistance, staunch Marxist-Leninist

Mindeord fra Arbejderpartiet Kommunisterne
Netavisen 6. juni 2015

Frede Klitgård var organiseret kommunist siden besættelsen - først i DKU og DKP, siden i den danske ml-bevægelse. Han var ved sin død medlem af APK


Frede Klitgård død: Frede Klitgård - modstandsmand, kommunist, redaktør 1923 - 2015 - Kort biografi
Netavisen 6. juni 2015

Modstandsmanden og kommunisten Frede Klitgård døde sent om aftenen den 5. juni, 92 år gammel.En kommunist siger farvel (Digt)
Netavisen 6. juni 2015


Af Kristian Dalgaard

Stemmen fra modstandskampen: Frede Klitgård

Med Frede Klitgårds død har modstandskampen mistet en af sine sidste og skarpeste stemmer. Den gav også anledning til mindeord og mange reaktioner på de sociale medier

Se nogle af reaktionerne i de landsdækkende medier

Politiken

Nekrolog: En af modstandskampens sidste stemmer er nu borteBerlingske

Modstandsmand Frede Klitgård er død


TV2 og reaktioner på deres facebookside

Tidligere modstandsformand Frede Klitgård er død
Artikler af Frede Klitgård


Min stakkels forfulgte ven
Dagbladet Arbejderen 16. marts 1990/Gengivet af Interpres til Frede Klitgårds minde

Af Frede Klitgård

Et personligt rids af den i sin tid så berømte og feterede repræsentant for den sovjetiske »intelligensia«, forfatteren, krigskorrespondenten og journalisten m.m. Ilja Ehrenburg. Han roman ’Tøbrud’ gav i den vestlige presse navn til den revisionistiske kontrarevolution i Sovjetunionen, som gennemførtes af Nikita Hrustjov og hans gruppe.

Søren Kam - eftersøgt morder og krigsforbryder: Tyvstartede tyske dødspatruljer
Kommmistisk Politik 16, 1998
Af Frede Klitgård

Sagen omkring den mordmistænkte og flygtede SS-Obersturmführer Søren Kam har atter vakt en vis opsigt, bl.a. fordi Aktive Modstandsfolk, som i sin tid rejste sagen, har fastholdt, at krigsforbrydelser ikke forældes og at en krigsforbryder ifølge dansk lov samt Nürnberg-domstolens afgørelser skal bringes for retten i det land, hvor forbrydelsen blev begået.

Hvad skete 11. september 2001?

USA's 'rigsdagsbrand' eller nyt Pearl Harbour
Bragt på Stop Terrorkrigen 2006
Af Frede Klitgård


Katastrofen i USA den 11. september 2001, hvor tre kaprede fly blev anvendt som bomber i angreb på World Trade Center og Pentagon, gav USA et kærkomment påskud til bl.a. at iværksætte de folkeretsstridige militære overfald på Afghanistan og Irak.


Nazismen i medvind
Stop Terrorkrigen 5. december 2004
Af Frede Klitgård

På nazistisk foranledning overvejer Rigsadvokaten at rejse tiltale mod modstandsfolk for stikkerdrab under besættelsen


Modstandskamp Danmark - modstandskamp Irak
Stop Terrorkrigen
Af Frede Klitgård

Der er en række lighedspunkter mellem den danske modstandskamp mod den tyske besættelse og den irakiske modstandkamp mod den amerikansk ledte krig.


Socialdemokratiets storhed og store fald (Del 1)
Kommunistisk Politik 19, 2004
Af Frede Klitgård


Kommunisten og modstandsmanden Frede Klitgård (f. 1923) gennemgår i to artikler på baggrund af socialdemokraternes forsøg på at fjerne Lenin-statuen fra Arbejdermuseet Socialdemokratiets historiske rolle - fra septemberforliget 1899 til i dag.

(Del 2)


Andre artikler
om Frede Klitgård

Wikipedia: Frede Klitgård

 

Frihedskæmper: Man hængte nogle små og lod alle de store slippe fri
Politiken 30. marts 2015

SS-forbryderen Søren Kam slap for sin straf. Det kan han takke slappe politikere for, mener modstandsmanden Frede Klitgård.

Hilsen til modstandsmanden og  kommunisten Frede Klitgård på 90-års-dagen
Af Klaus Riis
Arbejderpartiet Kommunisterne


At overleve og blive 90 år på vores klode er i sig selv en præstation. Ikke mindst for et liv, som var truet med at blive afkortet af nazistisk deportation og tysk tugthus. Men at blive 90 år med flyvende faner, fortsat fuld aktivitet, med kampviljen og drømmene intakte – det er enestående.


"Ungdommen skal sendes af sted uden bagage"
Stop Terrorkrigen

Samtale med Frede Klitgård, formand for Aktive Modstandsfolk og redaktør af det antifascistiske blad Håndslag

Lagt på nettet i anledning af 60-års-dagen for Danmarks befrielse
4. maj 1945


Den aktive modstands mand
Kommunistisk Politik 10, 2003
Samtale med Frede Klitgård

- Modstandskampen var også et ungdomsoprør. Det var især de helt unge, der blev aktive de 17-20-årige, arbejderungdommen. De stod over for et officielt Danmark, der fordømte enhver form for modstand. Sabotørerne var 'terrorister' og blev behandlet efter datidens terrorloveDen store længsel: Til Frede Klitgård, der er blevet 80
Stop Terrorkrigen
Fra Annisette & Thomas

Som årene går, bliver vi jo altså mere og mere jævnaldrende! Men alder er ingen hindring, når sindet er ungt, frisk, rebelsk, og længslen efter en helt anderledes og bedre fremtid fortsat river i brystet!


Antikommunistiske eksklusioner: En rundbordssamtale med Klaus Riis, Frede Klitgård og Dorte Grenaa
Kommunistisk Politik 1, august 1997

I 1997 op til sommerferien traf DKP/MLs Centralkomite beslutning om at ekskludere den tidligere partiformand Klaus Riis, den kommunistiske partiveteran og modstandsmand Frede Klitgård samt Dorte Grenaa, tidligere leder af Københavns partidistrikt.

Se også den tyske beretning hos VVDN/BdA (pdf)

Frede Klitgaard - Ein Däne im Zuchthaus Dreibergen

 


Maleri af Jørgen Buch. Klik på billedet og forstør
Tema arkiv

Tilbage til Nyheder