Netavisens nyhedslinks uge 43
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debatFaglige nyheder - Se Labour Start

Nyheder om krig og fred - Se uruknet
EU EU-Observer
Nyheder fra folkenes kamp:
Colombia - ANNCOL - Filippinerne Bulatlat - Nordkorea KCNA - Cuba Granma

USA likviderer terrormistænkte som aldrig før
[Netavisen – link 28.10.11] Information
Siden Obama overtog magten i Det Hvide Hus, er USA's likvideringer af terrormistænkte mangedoblet. Borgerretsorganisationer og eksperter anklager USA for brud på folkeretten

Udgangsforbud i tunesisk by: Uro efter et sekulært parti blev udelukket fra valget
[Netavisen – link 28.10.11] Information
Efter voldsomme uroligheder i den tunesiske by Sidi Bouzid indfører myndighederne natligt udgangsforbud. Optøjerne samlede hundredvis af unge, som er vrede over, at et sekulært parti Al Aridha har fået underkendt resultaterne i en række distrikter og dermed har mistet en halv snes mandater. Det er anklaget for ulovlig valgkampfinansiering. Sidi Bouzid opfattes som hjemsted for Det Arabiske Forår.

Valgresultat fpr tunesiske valg: Islamisk parti vinder flertal, PCOT repræsenteres med tre m andater
[Netavisen – link 28.10.11] tunisia-live.net (eng)
Det endelige resultat foreligger nu. De 217 pladser i den grundlovgivende forsamling er fordelt. Det 'moderat islamiske' Ennahda fået noget over en trediedel med 90 og bliver regeringsparti, Kongrespartiet for republik fik 30, Ettakatol 21, Aridha Chaabia 19 mandater efter at dets resultater i en række distrikter blev kendt ugyldige og repræsentationen der annulleret - og yderligere fem partier har fået mere end et mandat, herunder PCOT, der fik tre. En hel stribe mindre partier er hver repræsenteret med et enkelt mandat.

147 firmaer styrer 40 pct. af verdens økonomi
[Netavisen – link 27.10.11] epn
Relativt få banker, finanshuse og industrikoncerner kontrollerer gennem indbyrdes aktieejerskab langt størsteparten af verdensøkonomien. Det konkluderer en netop offentliggjort matematisk analyse af 43.000 transnationale koncerner og deres indbyrdes forbundede ejerforhold.

Pakken der skal redde EU besluttet
[Netavisen – link 27.10.11] Politiken
Mere vilje og flere penge er EU's inddæmning og løsning på krisen i eurozonen.

Wikileaks suspenderer sine aktiviteter
[Netavisen – link 27.10.11] Information
Wikileaks fattes penge, men det er kun et af organisationens mange problemer. Siden december sidste år har verdens førende whistleblowersite reelt ikke fungeret

Irak massearresterer op til amerikansk tilbagetrækning
[Netavisen – link 26.10.11] Reuters (eng)
Det irakiske regime har arresteret mere end 240 tidligere medlemmer af det forbudte Baath parti og eks-officerer, der anklages for at forberede et 'kup' når amerikanerne trækker tropperne ud

Politi angriber Occupy camp i Oakland
[Netavisen – link 26.10.11] Reuters (eng)
Politiet anvendte tåregas mod hundreder af demonstranter fra Occupy Wall Street-bevægelsen, der har spredt sig til alle større byer i USA.

Islam-parti: Vi vandt Tunesiens valg
[Netavisen – link 25.10.11] Information
Tunesiens største islamiske parti, Ennahda, erklærer sig som vinder af søndagens parlamentsvalg i Tunesien.

Tunesien: Reaktioner efter valget fra PCOT
[Netavisen – link 25.10.11] Tunisia-live.net (eng)
Arbejdernes Kommunistiske Parti i Tunesien mener, at valget har været fair, synes de har ført en god valgkamp og håber på omkring 10 pct. af pladserne i den forfatningsgivende forsamling

Ligene af 53 Gaddafi-tilhængere lå i en bunke med bagbundne hænder
[Netavisen – link 25.10.11] Politiken
Human Rights Watch kræver undersøgelse af mulig masselikvidering i Sirte

Tyrkiet invaderer Sydkurdistan/Nordirak
[Netavisen – link 25.10.11] nudem.dk
Frygten er nu blevet til virkelighed i de kurdiske regioner – den tyrkiske hær har krydset grænsen til Syd Kurdistan (Nordirak) i et forsøg på konfrontere det kurdiske arbejderparti PKK

Tysk politi taget i ulovlig hacking
[Netavisen – link 25.10.11] Information
Tysk politi er blevet grebet på fersk gerning i at hacke sine egne borgeres computere ved hjælp af skadelig overvågningssoftware. Piratpartiet har nu meldt en minister til politiet

Schweizisk vælgerlussing til højrenationale
[Netavisen – link 25.10.11] Modkraft
For første gang i 20 år oplever det schweiziske nationalistparti SVP tilbagegang. Ved søndagens valg mistede partiet, der gik til valg på sloganet »Nu er det nok! Stop masseindvandringen!«, otte mandater.

Tunesiske magtpartier pumpes op
[Netavisen – link 24.10.11] Dagens Nyheter (sv)
Såvel det tidligere illegale islamistparti som de sekulære partier, der var legale under Ben Alí, er bemærkelsesværdigt velfinansierede – i modsætning til de folkelige bevægelser, som væltede den vestlige marionet-diktator.

Ruinernes tavse skrig i Libyen
[Netavisen – link 24.10.11] Klassekampen (no)
Gaddafis sidste bastion Sirte ligner Tjetjeniens hovedstad Grosnij efter de russiske bombardementer. Overlevende melder om hævnangreb på civile tilhængere af det væltede styre. NATO vil ikke komme med en vurdering af de civile ofre på fjendens side.

Gaddafi junior lover fortsat modstandskamp
[Netavisen – link 24.10.11] Information
Selvom Libyens overgangsråd, TNC, nu officielt har erklæret Libyen for et frit land efter Muammar Gaddafis fald, vil hans næstældste søn, Saif al-Islam, fortsætte kampen mod landets nye styre og Nato.

Grækenland: Fascister dræber fagforeningsmand
[Netavisen – link 24.10.11] Arbejderen
I sidste uge blev en græsk fagforeningsmand dræbt, og mange blev såret, da en gruppe unge fascister angreb den kæmpestore protest omkring parlamentet og på Syntagma-Pladsen i Athen.

NATOs oprørere plyndrer og hærger Sirte
[Netavisen – links 22.10.11] Politiken
NATOs revolutionstropper plyndrer, sætter ild til huse og laver hærværk.

Tunesien: Første valg efter det arabiske forår
[Netavisen – links 22.10.11] DR
Der er næsten 11.000 kandidater, der stiller op for 110 politiske partier og borgerlister, og kæmper om 217 pladser i den nye forfatningsskrivende forsamling. De 217 valgte skal skrive en ny forfatning i løbet af et år, hvorefter der igen skal udskrives valg til et nyt parlament. Valget i Tunesien er afgørende for de øvrige arabiske lande, der står i en overgang fra mange års étpartistyre eller diktatur til demokrati, og derfor er interessen for valget i Tunesien 23.oktober enorm.

________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder