Global debat
Analyser - Baggrund - Kommentarer
Links Danmark og verden rundtARKIV

GLOBAL DEBAT 2014

GLOBAL DEBAT 2013

Global debat 2012

Arkiv Global debat 2010
og tidligere årgange


Mere debat - se


Debat

Synspunkt 

 

 

Den beskidte krig mod Syrien
Af Tim Anderson/Global Research (eng)
Allerede i 2005 begyndte den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice at tale om at sprede 'kreativt kaos "i regionen, for at fremme præsident Bushs plan for et nyt Mellemøsten. Baseret på gamle stormagtstraditioner opstillede USA en ny "del og hersk"-strategi.
Siden 1950'erne har det ultrareaktionære saudiske monarki været Washingtons nøglepartner i udviklingen af organiseret terrorisme som et redskab til at destabilisere og dominere Mellemøsten.

Moderne socialreformisme og KKE, Grækenland
Af Tyrkiets Arbejderparti EMEP (eng)
Det græske 'kommunistparti' KKE ses som en ledende kraft af en del tidligere prosovjetiske partier. Tyrkiets Arbejderparti analyserer KKEs positioner og de sekteriske og andre opportunsitiske træk, der vidner om et manglende fuldstændigt opgør med den moderne revisionisme.

Flygtningestrømme udnyttes til nedbrydning af Mellemøsten
Af Tony Cartalucci/Global Research (eng)
Er de pludselige flygtningestrømme med Tyrkiet som knudepunkt afledt af USA´s og Tyrkiets samarbejde i deres stedfortræderkrig for at vælte Assad styret?
Tyrkiet har mistænkeligt fastholdt en meget entusiastisk "åben dør" politik for flygtninge og er verdens største modtager af flygtninge Pludselig ”forsvinder” flygtningemasser fra Tyrkiet med retning mod Europa. Er det en tilfældighed, hvor spørgsmålet om yderligere vestlig intervention i Syrien skal afgøres og retfærdiggøres - ikke med demokrati denne gang - men for at "hjælpe flygtninge", spørger Tony Cartalucci

Norsk fangeeksport: Bliver private fængsler det næste?
Af Jan R. Steinholt / Revolusjon (no)
Regeringen i Norge har indgået en aftale med Holland om at sende 242 norske fanger til et hollandsk fængsel.

Den franske præsident har liste over 'folk som skal dræbes'
Af Kumuran Ira / ICH (eng)
I 'terrorkrigens' navn optrapper den franske stat brugen af hemmelige mord - en 'beføjelse' som den franske præsident har.

Baner den græske gældsbetaling vejen for Europas Forenede Stater?
Af Mahdi Darius Nazemroaya/Global Research eng)
Frankrig har foreslået at de 19 Euro zone-lande får deres egen føderale regering komplet med fælles budget, finansminister og parlament, som et middel til at tackle den økonomiske krise i Grækenland. Krisen udnyttes til at fremme planen for Europas Forenede Stater.

Dr Schäuble’s Plan for Europa: Bakker europæerne op?
Af Yanis Varoufakis (eng)
Den græske exfinansminister støtter Euroen og EU som politisk union, men skelner mellem unionen som 'en alliance af stater' og en føderal stat. Han beskriver her den tyske finansminister Schäubles plan for EU og Grexit og hans egen forestilling om 'et demokratisk EU'.

Tyrkiet planlægger at invadere Syrien
Af Brandon Turbeville / Activist Post (eng)
Erdogan har luftet muligheden af at invadere Syrien og besætte et område af Nordsyrien op til det sydlige Tyrkiet med henblik på at oprette en sådaldt buffer-zone.

Det amerikanske forsvarsministerium indrømmer støtte til IS og bufferzoner i Syrien

Af Brandon Turbeville / Activist Post (eng)
USA og NATO har i deres egne doumenter indrømmet at støtte IS og Al Qaeda i Syrien og Irak. Papirerne stammer fra det amerikanske udenrigsministerium og forsvarsministeriet og er udleveret efter en retssag. De viser tilbage støtte til terrororganisationerne tilbage til 2012.

Den britiske venstrefløj må sætte ud af EU på dagsordenen
Af Owen Jones / The Guardian (eng)
Alle progressive må harmes over EU's ruinering af Grækenland. Det er på tide at revurdere euro-skepsis'en og klart sige Ud af EU

Verdensbanken arbejder for kommercielle privatskoler i fattige lande
Af Public Services International (eng)
Mere end 100 organisationer har skrevet en erklæring der udtrykker deres store bekymring over Verdensbankens støtte til en multinational kæde af betalingsskoler rettet mod fattige børn i Kenya og Uganda.

Den største fare i verden: USA's Vietnam-krig er ikke slut
Af Dana Visalli / Global Research (eng)
Jeg er på rejse gennem Vietnam sammen med en gruppe amerikanske veteraner fra Vietnam-krigen, som nu bor i Vietnam og arbejder for at imødegå nogle af de dybe menneskelige problemer, som stadig kommer fra en krig, som sluttede for fyrre år siden.

Den nært forestående bankerot og Grækenlands fremtid
Af Antiimperialist Camp (eng)
Berlin vil ikke give den græske regering nogen indrømmelser, og Syriza vil ikke lægge sig fladt ned, ikke mindst takket være dens venstrefløj. Bankrot og mulig eruoexit ser ud til at være tæt på. Fløjen omkring Tsrapis er kikset med forsøget på at refomere EU. Så hvad nu? Vil man nu forsøge at spalte Syriza og installere en anden regering i oligarkernes interesse? Eller kan Syriza danne en bredere anti-oligarkisk regering ?

Anders Fogh Rasmussen: Gå til angreb på Rusland
Af Jon Hellevig/ Russia Insider (eng)
Med løgne som op til Irakkrigen maner krigsforbryderen Fogh til krigsforberedelser mod Rusland. Her imødegås de systematisk og een for een.

USA vil før eller siden bombe Iran som andre er bombet
Af William Blum/ICH (eng)
Vil en ny præsident give ordre til at bombe Iran? Russia Today interviewer den kendte historiker, forfatter og kritiker af amerikansk imperialisme

Missilskjoldet: Et skridt mod atomkrig
Af William Engdal/Radio Sputnik
USA er fast besluttet på at gennemføre opbygningen af missilskjoldet, der er rettet mod Rusland, hvor USA ønsker sig et atomangreb uden modangreb. Løgnene falder sammen, USA er i krise og i desperat offensiv for at fastholde magten. Gennem kuppet i Ukraine har USA's oligarker provokeret Rusland og offensiven bringer verden farligt nærmere atomkrig.

Saudi angriber Yemen – hvad ligger der i det?
Af Anders Romelsjö / Steigan blogger (no)
Om morgenen den 26 marts angreb saudiske kampfly  et antal mål i Jemen. En ny krig i mellemøsten er indledt – af Saudiarabien og med amerikansk støtte.

NATO skubbes ud: Er EU-hæren beregnet til at mindske USAs indlydelse i Europa?
Af Mahdi Darius Nazemroaya / Global Research (eng)
En EU-hær retfærdiggøres som beskyttelse mod Rusland, men den kan også være en måde at mindske den amerikanske indflydelse, efter at EU og Tyskland er røget i totterne på USA og NATO over Ukraine.

USA og Venezuela: Årtier med nederlag og destabilisering
Af  James Petras / ICH (eng)
USA's politik overfor Venezuela er i lille skala en afspejling af dets politik over for Latinamerika som helhed. Målet er at sende regionens uafhængige udenrigspolitik på en modsat kurs og genetablere amerikansk dominans; at beskære mangfoldigheden af handels- og investeringspartnere og igen fokusere de økonomiske forbindelser på USA; at erstatte regionale integrationsaftaler med amerikansk-centrerede økonomiske integrationsfiduser, og at privatisere selskaber, som er delvist eller helt nationaliserede.

Netanyahu og den falske fortælling om selvforsvar
Af Marjorie Cohn / ICH (eng)
Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu har indtrængende anmodet den amerikanske kongres om at beskytte Israel ved at modsætte sig diplomati i forhold til Iran. Netanyahu nævnte ‘den bemærkelsesværdige alliance mellem Israel og USA’, som omfatter ‘generøs militær bistand og missilforsvar’, men Netanyahu glemte at nævnte, at Israel har et arsenal på 100-200 atomvåben

New York Times: Våben for tre milliarder skattedollar skal styrke Kiev-juntaens krig mod den ukrainske opposition
Af Interpress
Mandag var der flere læsere af New York Times der fik øjnene op for at USA er på vej ind i endnu en militær konflikt uden nogen overvejet ide om hvor det skal slutte – hvad målet er .

Filmen American Sniper er en uærlig hvidvaskning af Irak-krigen
Af Zack Beauchamp/Vox (eng)
Løgnene gentages - Ny amerikansk krigsfilm gentager løgnen om krigen mod Irak. American Sniper bliver markedsført som en sand historie om en amerikansk krigshelt, eller endda som en antikrigsfilm, der beskriver krigens gru og følger for alle parter. Men filmen har samme forhold til sandheden som Bush og Anders Fogh. Den ulovlige krig mod Irak bliver f.eks. fremstillet som den skulle bekæmpe terrorisme efter 9/11. Selvom terrororganisationerne først kom til Irak EFTER at USA angreb.

Pegida og Co - hvordan og hvorhen?
Af Arbeit Zukunft (ty)
Medierne undrer sig angiveligt over hvordan Pegida har kunnet udvikle sig til en massebevægelse. Men både medier og stat har i virkeligheden propaganderet bredt for bevægelsen ved igennem en længere periode at have gjort flygtninge til et problem.

TTP - Transpacific partnerskab - advarsel
Af InfoWars/YouTube
Ligesom TTIP og TISA går TTP langt videre end handel, omskriver internationale copyright-love, truer internet-frihed, omgår lovlige systemer og giver privilegier til multinationale virksomheder, som ikke enkeltpersoner og ikke engang nationale virksomheder har. Alt forhandles bag lukkede døre og kun gennem lækkede dokumenter kommer der oplysninger frem.

Grækenlands onde cirkel
Af Mads Frese/Information
Det fremgår af en lækket e-mailkorrespondance, der er gengivet i det græske magasin for undersøgende journalistik, Hot Doc, at trojkaen – bestående af repræsentanter fra IMF, EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank – praktisk taget har overtaget styringen af embedsapparatet og betragter parlamentet som en formalitet.

Hvordan al-Queda's største fjende tog magten i Yemen
Af Casey L Coombs og Jeremy Scahill/The Intercept
Yemens hovedstad er nu kontrolleret af Houthi oprørere, en gruppe der er i kamp med den lokale al-Queda organisation, der har taget ansvaret for attentatet mod Charlie Hebdo. Yemens præsident Abdu Rabbu Mansour Hadi og den øvrige regering - der var USA's allierede i 'krigen mod terror' - har trukket sig tilbage. USA har undladt at betegne magtovertagelsen som et kup.

'Europas centrum-venstre har fået det hvide snit'
Af Mads Frese/Information
»Jeg er virkelig bekymret for dagen efter valget« siger Varoufakis, Syrizia's spidskandidat, »for hvis vi vinder, har vi næsten ingen tid at løbe på. De vil gøre alt for, at en Syriza-regering bliver kvalt i fødslen.«

Charlie Hebdo er sadisme - ikke satire
Af By Mustafa Caglayan/Information Clearing House (eng)
Hvad Charlie Hebdo karikaturerne af profeten Muhammed opnåede var "ikke satire" og det de fremprovokerede var ikke "idéer", udtaler Norman Finkelstein, professor i politisk videnskab. Satire er noget der sætter tanker i gang, det er ikke satire, når man tramper på mennesker der er "desperate og foragtede".

Interview:Hvad sker i Rojava?
Af Arbeit Zukunft (tysk)
Interview med Fehim Işık der er kurdisk journalist på det tyrkiske dagblad Evrensel. Om udviklingen fra det arabiske forår til den nuværende situation i den tyrkisk-syriske region, der opbygges på demokratiske principper og fører væbnet kamp mod Islamisk Stat.

Hvem bestilte angrebet på Charles Hebdo?
Thierry Mason/Information Clearing House (eng)
Attentatet bærer ikke præg af jihadisk ideologi, men derimod tegn på at være organiseret af et professionelt efterretningsvæsen, foretaget for at skabe modsætninger mellem muslimer og ikke-muslimer. En række ting peger på, at dets formål er at fremprovokere en borgerkrig indenfor de vestlige lande selv.

CIA med Hollywood som våben
Af Larry Chin/Global Research (eng)
Næsten alle virkelighedens krige starter med en falsk flag operation og den agressive kampagne mod Nordkorea i forbindelse med filmen The Interview og hacking af Sony bærer alle tegn på at være en sådan. Det er ganske usandsynligt at det fattige og isolerede Nordkorea skulle stå bag en provokation mod USA. Alene USA kan have en interesse i sagen og det er foruroligende at den psykologiske krigsførelse er sat ind.

Kina tager over
Af Anders Romelsjö / jinge.se
Forsøg på en oversigt over hvordan Kinas tyngde i verdensøkonomien øges. Nu er de tre største selskaber i verden kinesiske.

Cubas og USAs økonomi
Af Anders Romelsjö / jinge.se
en amerikanske blokade mod Cuba er ikke blevet ophævet med de hidtidige skridt til normalisering af relationerne. Hvad betyder den egentlig?

Regimeskift i Cuba
Af Paul Craig Roberts /ICH (eng)
Normalisering af relationerne med Cuba er ikke resultat af et diplomatisk gennembrud eller at Washington har ændret holdning. Normaliseringen er en følge af at amerikanske virksomheder vil opdyrke profitmuligheder i Cuba. Og kort sagt betyder normalisering regimeskift i Cuba.

Basic Statistics for United States Imperialism

En kortfattet gennemgang af amerikanske interventioners historie fra 1945


ARKIV GLOBAL DEBAT 2014

Netarkiv Global debat 2013
Netarkiv Global debat 2012
Netarkiv Global debat 2011
Netarkiv Global debat 2010
Netarkiv Global debat 2009

Netarkiv Global debat 2008
Netarkiv Global debat 2007
Netarkiv Global debat 06-05
Netarkiv Global debat 2004
Netarkiv Global debat 2003
Netarkiv Global debat 2002